Sähköpyörät
Ohi ovat ajat, jolloin sähköpyöriä kummaksuttiin. Sähköpyörät ovat selvästi yleistyneet ja niiden imago on muuttunut, kun niille on kehitetty uusia suorituskykyä parantavia teknologioita. Monissa malleissa sähkömoottorit ja akut ovat niin kompakteja, ettei niitä ensi silmäyksellä edes tunnista sähköpyöriksi. Nykyaikaisten sähköpyörien suorituskyky on äärimmäisen hyvä, ja niiden ajaminen pitkillä reissuilla on yhtä hauskaa kuin maastopyöräilypoluilla. Sähköpyöriä on monenlaisia, mukavista kaupunkimenopeleistä aina urheilullisiin sähkömaastopyöriin ja -maantiepyöriin. Lisätietoja
Monet pyöräilijät arvostavat sähköpyörän tarjoamaa lisäpotkua vaikeiden mäkien kiipeämisessä tai useiden päivienkin mittaisilla retkillä. Myös iäkkäämmät tai huonokuntoiset ajajat voivat pysyä aktiivisina ja säilyttää liikkuvuutensa sähköpyörän ansiosta. Sähköpyörien suosion kasvu johtuu osittain myös siitä, että niitä on nyt saatavilla kaikkina mahdollisina versioina – mukavista kaupunkipyöristä aina urheilullisiin sähkömaastopyöriin tai -maantiepyöriin. Jokaiselle siis löytyy omaan ajomaastoon ja reittityyppeihin sopiva sähköpyörä.
E-pyörät, pedelecit ja sähköpyörät – mitä eroa niillä on?
Harkitsetko sähköpyörän ostoa? Kun aloitat ostosten tekemisen, näet paljon erilaisia termejä ja mietit ehkä, mitä ne kaikki tarkoittavat. Lisäksi arkinen kansankieli eroaa tieliikennelain määritelmistä.
Sähköpyörät
Kaikkia akkukäyttöisellä sähkömoottorilla varustettuja pyöriä voidaan kutsua sähköpyöräksi. Joidenkin maiden tieliikennelaissa sähköpyöriä eritellään myös niiden moottoriavustustyypin perusteella. Jos moottori toimii polkimen tukena eikä sen avulla saavuteta suurempaa nopeutta kuin 25 km/h, sähköpyörää saatetaan käsitellä normaalina polkupyöränä. Jos moottori mahdollistaa suuremman nopeuden ja/tai kiihdytys ilman polkemista on mahdollista, pyörä saatetaan lain mukaan katsoa mopoksi, jolloin sen ajamiseen vaaditaan virallinen lupa ja asianmukainen ajokortti.
Pedelecit
Pedelec on sähköpyörätyyppi, jossa sähkömoottori vain tukee polkemista. Sähkömoottorin avulla voidaan tukea manuaalista poljintehoa eri voimakkuustasoilla tarpeen mukaan. Kiihdytys ilman polkemista ei kuitenkaan ole mahdollista. Pedelec-moottorin maksimiteho on 250 wattia, ja se avustaa ajajaa 25 km/h huippunopeuteen asti. Jos haluat kulkea nopeammin, sinun on tehtävä se omilla jalkavoimillasi. Pedelecin ajamiseen liikenteessä et tarvitse virallista lupaa, vakuutusta tai ajokorttia.
S-Pedelecit
Erityisen tehokkaita sähköpyöriä, joissa on jopa 500 watin moottori ja jotka avustavat ajoa 45 km/h nopeuteen asti, kutsutaan nopeiksi pedeleceiksi tai s-pedeleceiksi. Joidenkin maiden tieliikennelain mukaan niitä ei pidetä enää polkupyörinä vaan esimerkiksi mopoina. Tästä syystä saatat tarvita s-pedelecin ajoon virallisen luvan (rekisterikilven), vakuutusturvan sekä asianmukaisen ajokortin. Lisäksi et ehkä saa ajaa s-pedelecillä kaupunkien pyöräteillä, vaan ainoastaan yleisillä teillä. Joissakin maissa voi olla sallittua käyttää pyöräteitä, kun ajat kaupungin ulkopuolella. Myös kypärä on yleensä pakollinen.
Näin erityyppisiä sähköpyöriä siis erotellaan tieliikennelain määritelmien mukaisesti. Arkikielessä tätä erittelyä näkee harvoin. Suurin osa myydyistä sähköpyöristä on pedelec-pyöriä. Jotta sopivan pyörän löytäminen olisi mahdollisimman yksinkertaista, BIKE24 kutsuu kaikkia sähkömoottorillisia polkupyöriä ”sähköpyöriksi”. Yläkäsitteenä tämä kattaa sekä 45 km/h asti kykenevät sähköpyörät että 25 km/h -nopeudella kulkevat pedelecit. Löydät maksiminopeuden kunkin pyörän tuotetiedoista kohdasta ”Tuettu nopeus”.
Mikä sähköpyörä sopii minulle?
Kuten on erityyppisiä polkupyöriä, on myös erilaisia sähköpyöriä. Yleisimpiä ovat sähkömoottorilliset trekking- ja vaelluspyörät, sähkömaastopyörät (joskus lyhennettynä E-MTB:t) ja kaupunkisähköpyörät.
Ajotottumuksesi ja mieltymyksesi määrittävät siis ensisijaisesti, mikä sähköpyörä sopii sinulle parhaiten. Jos pidät maastopyöräilystä, sähkömaastopyörä on sinulle varmasti hauskempi vaihtoehto kuin kaupunkipyörä. E-MTB:n sähkömoottorin avulla jyrkimmätkään rinteet eivät ole sinulle kummoinen este tulevaisuudessa. Jos pidät pitkistä retkistä pyöräilypoluilla, suosittelemme trekking- tai fitnesspyörää. Näiden pyörien tarjoaman moottorituen avulla voit nauttia jopa monipäiväisistä pyöräretkistä joutumatta liikaa äärirajoillesi. Jokapäiväiseen elämään valoilla, lokasuojilla ja tavaratatelineellä varustetut sähkökaupunkipyörät ja sähköavusteiset trekking-pyörät ovat erinomainen valinta.
Minkä tyyppisen moottorin pitäisi käyttää sähköpyörääsi?
Saatat myös miettiä, mitä eroja sähköpyörien moottorityypeillä on. Ajan myötä erilaiset teknologiat ja valmistajat ovat vakiintuneet markkinoille:
-
Napamoottori etukiekossa: teho syötetään pyörän etunapaan.
-
Keskiömoottori: teho liittyy voimansiirtoon keskiöstä.
-
Napamoottori takakiekossa: teho syötetään pyörän takanapaan.
Sähkömaastopyörissä keskiömoottorista on tullut normi, koska se tarjoaa mukavan matalan painopisteen ja auttaa näin pitämään hyvän tasapainon.
Koska eri moottoreissa on erilaiset vääntömomentit, moottoreita on saatavana eri teho- ja tukiasteilla. Suurin osa pedelecien sisäänrakennetuista sähkömoottoreista – mukaan lukien useimmat BIKE24:n tarjoamien sähkömaastopyörien moottoreista – tulevat näiltä valmistajilta:
- Bosch
- Shimano
- Specialized
- Brose
Hyvä tietää: Sähköpyörän akut
Lopuksi muutama sana akuista. Ajomatka on erityisen tärkeä tässä yhteydessä. Siihen vaikuttavat kuitenkin useat tekijät akun kapasiteetin lisäksi, kuten keskinopeus, tukiaste, sähköpyörän kokonaispaino ja reitin korkeusprofiili. Tästä syystä kaikki pedelecin ajomatkaa koskevat tiedot ovat vain suuntaa antavia.
Kysymys siitä, pitäisikö akku integroida kiinteästi pyörän runkoon vai ei, on toinen keskeinen näkökohta, joka on huomioitava sähköpyörää ostettaessa. Joissakin malleissa voit irrottaa akun latausta varten ja joissakin se ei ole mahdollista. Sähköpyörille, joissa on sisäänrakennettu akku, pyörän säilytyspaikan lähellä on oltava pistorasia. Tämä on tärkeää pitää mielessä ennen ostoa.
Useimmissa malleissa akku on asennettu runkoon niin, ettei se näy ulkopuolelta. Akku ladataan laturilla, joka on liitettävä pistorasiaan johdolla. Joidenkin sähköpyörämallien akku voidaan irrottaa rungossa tai tavaratelineessä sijaitsevasta kannattimesta. Tämän jälkeen akun lataamiseen käytetään ulkoista laturia. Latausaika riippuu latauslaitteen suorituskyvystä ja akun kapasiteetista. Pedelecin akun latautuminen täyteen voi kestää kahdesta viiteen tuntia.
Jos sähköpyöräsi ajomatka pienenee jonain päivänä, voit vaihtaa akun tai laturin helposti.
Harkitsetko sähköpyörän ostamista verkossa? BIKE24 voi auttaa!
Jos haluat ostaa sähköpyöräsi verkosta, voit lähettää tilauksesi heti, kun olet määrittänyt oikean pyörän rungon koon.
Jos sinulla on kysyttävää, saat kattavat neuvot kokeneesta BIKE24-asiakaspalvelustamme. Mekaanikkomme kokoavat sähköpyörän, ja se toimitetaan kotiisi.