Yli 800 brändiä
800 000 aktiivista asiakasta
30 päivän palautuskäytäntö

Miksi oikea polkupyörän rengas tekee eron!

Polkupyörän rengas on yksinkertaisesti sanottuna kumirengas, joka vanteeseen asennettuna muodostaa kontaktin tiehen – periaatteessa oikein. Mutta kuten usein, yksityiskohdat ratkaisevat. Nykyaikaiset polkupyörän renkaat tarjoavat käyttötarkoitukseen optimoidun tasapainon pidon, alhaisen vierintävastuksen ja mukavuuden välillä. Tämän saavuttamiseksi pyörän renkaita on saatavana monina eri versioina. Haluatko tietää, mikä on erityistä tubeless-maastopyörän renkaassa tai miksi vain wire bead -rengas sopii pyörääsi? Sitten sinun pitäisi ehdottomasti >>> Lisätietoja

Lajittelu Suosituin

Polkupyörän renkaan historia

Jos olet joskus käynyt teknisessä näyttelyssä, tiedät ehkä, että ensimmäiset polkupyörät näkivät päivänvalon noin vuonna 1860. Mutta tiesitkö, ettei heillä itse asiassa ollut renkaita, vain pyörät, kuten vaunuissa? Tiesitkö myös, että polkupyörän rengas oli prototyyppi autoissa käyttämillemme ilmarenkaille? Pyörien ja renkaiden periaate, joka on edelleen ajankohtainen, syntyi, kun velosipedi otettiin käyttöön noin 10 vuotta myöhemmin. Renkaat oli valmistettu kiinteästä kumista ja vanteet raskaasta teräksestä. Yhdistelmä, joka ajajan oli ensin saatava rullaamaan ennen polkemista. Jos luulet, että silloin oli olemassa standardoituja rengaskokoja tai että rengas voitiin vaihtaa nopeasti, olet väärässä!  
Ensimmäiset polkupyörän renkaat valmistettiin spesifikaatioiden mukaan luonnonkumista. Lisäksi renkaat eivät antaneet periksi iskuille ja tuskin tarjosivat positiivista vaikutusta teräsvanteisiin, joista puuttui jousitus. Yksi umpikumirenkaiden etu oli kuitenkin niiden antama suoja puhkeamista vastaan. Ja koska täytetyt polkupyörän renkaat tarjoavat edelleen luotettavimman suojan puhkeamista ja viiltoa vastaan, on tällä hetkellä paino-optimoituja rengasmalleja, jotka perustuvat tähän periaatteeseen. Löydät aiheesta lisää lukemalla: ”Polkupyörän renkaan pistosuojaus”. 
Polkupyörästä tuli yhä enemmän massojen saatavilla oleva yksilöllinen kulkuväline, mutta täyskumirenkaissa tarvittavan luonnonkumin suurien määrien talteenotto oli aikaa vievää ja kallista. Tietämättään kaksi keksijää, jotka ovat edelleen tunnettuja pyöräilymaailmassa tähän päivään asti, siirtyivät kiinteästä kumista mukaviin ilmarenkaisiin suunnilleen samaan aikaan. Puhumme John Dunlopista, joka itse asiassa työskenteli eläinlääkärinä, ja Édouard Michelinistä. Lähes samaan aikaan (1888 ja 1889) he loivat pohjan kaikille nykyisin polkupyörissä käyttämillemme ilmarenkaille. Lue eteenpäin saadaksesi selville, kuinka ne eroavat nykypäivän polkupyöränrenkaista.

Clincher-renkaista vaijerikylkisiin renkaisiin

Ensimmäiset ilmarenkaat tunnettiin clincher-renkaina, koska ne kiinnitettiin vanteeseen. Nimi ”clincher-rengas” tulee tavasta, jolla renkaat kiinnittyvät vanteeseen. Niiden kyljet oli myös aiemmin valmistettu luonnonkumista ja kiinnitetty yhteensopivaan vannelaippaan. Loput kumista oli sisällä paljaalla vanteella ja sulki lähes kokonaan sisärenkaan. Päältä katsottuna asentamattoman clincher-renkaan sisähalkaisija näyttäisi huomattavasti pienemmältä kuin vanteen. Esimerkiksi puuvillasta valmistettu tekstiilirunko muodosti pohjan ensimmäisille tämän tyyppisille renkaille, ja sitä käytetään joskus edelleen. Kumi kiinnitettiin tähän runkoon ja vulkanoitiin myöhemmin. 
Niin syntyi renkaan perusmalli, joka on käytössä vielä tänäkin päivänä:

Komponentti Kuvaus
1. Kylki clincher-renkaissa (vaijerikylkinen ja taitettava)
2. Runko valmistettu usein nailonista tai puuvillasta korkealaatuisille malleille
3. Sivuseinämä

usein renkaan päälle vulkanoitu kumikerros

voi sisältää myös lisäsuojakerroksia, esimerkiksi Kevlarista

voidaan myös värjätä, esim. skinwall, gumwall tai whitewall

4. Kulutuspinta Saattaa sisältää pistonkestävän kerroksen

 

Toisin kuin nykyään näkemämme renkaat, renkaat olivat ennen käytännössä kokonaan suljettu, myös vanteissa. Vaikka seinämät olivat jo varsin hyvin rajatut, tämä lisätuki oli tarpeen, jotta rengas pysyisi vanteessa paikoillaan myös paineen alaisena. Tuolloin oli vielä melko yleistä, että renkaat yksinkertaisesti pomppasivat pois paljon matalammilla paineilla kuin mihin olemme tottuneet. Nykyisiin renkaisiin verrattuna tämä rakenne aiheutti suuren painon ja kilpailullisen maantiepyöräilyn syntyessä oli tarpeen kehittää rengas, joka kesti myös suurempia voimia. Tästä syystä ympäriajoissa, kuten Tour tai Giro, kilpailevat käyttivät tubular-renkaita 1900-luvun alussa. Valitettavasti tämäntyyppiset renkaat eivät sopineet keskivertopyöräilijälle hintansa ja käsiteltävyytensä vuoksi, ja samaa voidaan sanoa nykyäänkin. Puhumattakaan siitä, että niitä oli niukasti tarjolla sodan ja pula-aikoina. Vaikea uskoa, mutta pyöräilyn harrastajat joutuivat odottamaan noin 60 vuotta ennen kuin vaijerikylkisistä renkaista tuli nykyinen normi.

Yksi kaikille – Vaijerikylkinen pyöränrengas

Valtavaa edistystä on tapahtunut vaijerikylkisissä renkaissa. Ne ovat kevyempiä kuin edeltäjänsä ja pysyvät tukevasti vanteella jopa korkeissa rengaspaineissa – jopa 9 bar moderneissa maantiepyörän renkaissa. Vaijerikylkiset renkaat pysyvät avoimina vanteen syvennyksessä, eli pinnojen reikien yläpuolella, ja saavat nimensä siitä, että niissä on kaksi ohutta vaijerinpalaa, jotka tarttuvat tukevasti vanteen syvennykseen.  
Renkaan jalkaosat on valmistettu joko teräksestä tai kevlarkuidusta. Lisävakautta tarjotaan rungon kautta, joka kiertyy jalkaosan ympärille (katso kuva). Runko on kangaspala, joka toimii renkaan tukipohjana. Mitä ohuempi runko vaijerikylkisessä tai taitettavassa renkaassa on, sitä paremmin se mukautuu pintaan, jolla ajat. Tämä tarkoittaa myös, että runko on kevyempi. Rengasrungon taipuisuuden voit kertoa sen kierteistä tuumaa kohti – EPI tai TPI. Tämän jälkeen rungon päälle levitetään kumia ja vulkanoidaan. Tätä kutsutaan kumiseokseksi tai kulutuspinnaksi – renkaan osaksi, joka joutuu kosketuksiin maan kanssa – ja se on optimoitu pidon ja vierintävastuksen suhteen. Se on paksumpi, jotta renkaat pääsevät kulkemaan tietyn matkan ja siihen voidaan muotoilla kulutuspinnan kuvio.

Yhteensopivissa pyörän vanteissa, joita voidaan käyttää myös taitettaville renkaille, koska niillä on samanlainen rakenne, on hieman nivelletyt laipat, joihin jalkaosa liukuu ilmanpaineen läpi. Nykyään vaijerikylkisiä renkaita on saatavilla kaikentyyppisiin polkupyöriin ja ne asennetaan yleensä valmiisiin pyöriin tehtaalla, erityisesti aloittelijoille. Syynä tähän ovat niiden edullinen lähtöhinta ja kestävä muotoilu sekä kohtuullinen vierintävastus ja pito. 
Vaijerikylkiset ja taitettavat renkaat ovat yhteensopivia samojen vanteiden kanssa ja niillä on samanlainen rakenne. Mutta on joitain eroja: lue lisää saadaksesi lisätietoja.

Taitettavien renkaiden erikoistapaus

Mitä pienempi vierintäpaino, sitä helpompi se on kiihdyttää. Koska renkaat muodostavat suurimman osan tästä pyörien massasta, ei ole ihme, että rengasvalmistajat alkoivat optimoida niiden painoa.  
He tekivät sen erityisen tehokkaasti ottamalla käyttöön taitettavat renkaat. MTB:ssä tällä hetkellä käytettävät taitettavat renkaat voivat helposti painaa 120 g vähemmän kuin vastaavat vaijerikylkiset renkaat. Mikä on taiteltava rengas? Vaijerikylkisen renkaan tapaan taitettava rengas on myös clincher-rengas, mutta teräslankanippujen sijaan käytetään taitettavaa aramidia, kevlaria tai jopa hiilikuituja. Huomattavan painonvähennyksen lisäksi näissä, noin 6–10 euron hintaisissa malleissa on se etu, että ne voidaan taittaa kokoon ja ottaa helposti mukaan vaikka pyöräretkelle.

Sisärenkaaton vai perinteinen?

Aiomme nyt käsitellä kysymystä, jota kaikki kysyvät polkupyörän renkaista: onko parempi ja helpompi ajaa sisärenkaalla vai kannattaako investoida ja asentaa sisärenkaaton rengasjärjestelmään?

Kaikki mitä sinun täytyy tietää klassisesta renkaasta ja sisärenkaasta

Esittelyssä klassinen rengas-, sisäkumi- ja vanneteippikokoonpano, jota käytetään monissa täydellisissä pyörissä, joita nykyään näemme. Miten se toimii?  
Sisäkumi on U-muodossa jalkaosan tai taitettavan renkaan sisällä. Tämä rengas pumpataan, kuten ilmapallo, joten se istuu renkaan seinää vasten. Periaatteessa tämä asetus mahdollistaa rengasjärjestelmän mukautumisen mahdollisiin iskuihin ja kolhuihin ja sitten paine voi jopa laskea. Sisärengas on ohut ja valmistettu butyylikumista tai lateksista, joten vierintämassa ei nouse liian suureksi. Venttiiliä käytetään lisäämään oikea määrä ilmanpainetta. Ohut kuminen sisärengas täytettynä puhkeaa helposti terävistä esineistä, minkä vuoksi se on suojattava vanteen teräviltä reunoilta vanneteipillä.  
Renkaan ja sisärenkaan laittamine vanteelle on helppoa. Kun vanneteippi on kiinnitetty ja rengas on puoliksi kiinnitetty vanteeseen, aseta sisärengas paikalleen. Työnnä sitten vapaa jalkaosa vanteen laipan yli. Kun rengas on täysin vanteella eikä mikään ole puristuksissa tai juuttunut, voit alkaa täyttää rengasta.  
Tämä järjestelmä näyttää toimivan hiljaisesti, mutta sisäpuolella renkaan ja sisärenkaan välinen kitka voi tarkoittaa, että ajajan käyttämä voima menetetään joustamiseen, mikä lisää vierintävastusta. Jotta näin tapahtuisi mahdollisimman vähän, rengaspaineet esimerkiksi maantiepyörän renkaissa pitäisi olla erittäin korkeat vierintävastuksen pienentämiseksi. Tämä kuitenkin vähentää mukavuutta ja pitoa maastossa. Tämä myös muuttuu usein säännöllisin väliajoin, etenkin yksittäisillä poluilla.

Kun olet löytänyt ihanan paikan ajaessasi pehmeällä, kuivalla maalla, saatat kokea ikävän yllätyksen kääntyessäsi kulmasta ja huomaat ajavasi kovalla kivellä. Terävä kivi voi hämmentää asioita, jolloin nopea isku johtaa pelättyyn ”käärmeen puremaan”.  
”Käärmeen purema” tapahtuu, kun vanteet puristavat sisärengasta ja puhkaisevat kumiin kaksi reikää. Jopa tavallisissa puhkeamissa ohut kuminen sisärengas on ketjun heikoin lenkki ja renkaasi tyhjenee.  
Vararengasta tai korjaussarjaa kannattaa kuljettaa mukana, jotta matkasi ei tarvitse päättyä, jos näin tapahtuu. Sinun on yleensä irrotettava takapyörä ja rengas ja etsittävä reikää, mikä voi olla todella hankalaa. Sen jälkeen kestää vielä 5–10 minuuttia korjata se ja saada kaikki takaisin pyörään.

Jos se on sinulle hieman liikaa, voimme rauhoittaa mieltäsi. Pienellä harjoituksella se on helposti toteutettavissa, vaikka olisit ajelemassa, ja se on edullisin ja laajimmin saatavilla oleva järjestelmä. Kaupunkipyörään saa yleensä pienemmistäkin polkupyöräliikkeistä noin 75 €:lla parin vaijerikylkisiä renkaita ja sisärenkaita. Vaijerikylkisiä renkaista ja rengastarvikkeita on saatavilla lähes kaikkialla maailmassa.

Tubeless-ready – modernit polkupyörän renkaat

Sisärenkaattomat renkaat eli tubeless-renkaat ovat alun perin maastopyöräilytarkoituksiin suunniteltu rengastyyppi. Modernit taittuvat tubeless-ready-renkaat puolestaan mahdollistavat sen, että lähes kaikki pyörätyypit, mukaan lukien sähkö- ja kaupunkipyörät, voidaan muuttaa sisärenkaattomiksi. Intohimoiset maasto- ja maantiepyöräilijät ovatkin jo pitkään olleet niiden vannoutuneita käyttäjiä. Miksi? Se selviää nyt.

Aluksi pyörään tarvittiin yhteensopiva kokonaisuus kiekosta tai vanteesta ja renkaasta, joka määriteltiin UST-standardilla. Ilmatiiviit renkaat ilman tiivistysainetta olivat kuitenkin niiden ylimääräisen butyylikerroksen takia painavia, eikä niitä siksi pidetty erityisen houkuttelevina maantiepyöräilykäyttöön.
Tähän nähden nykyiset sisärenkaattomaan käyttöön suunnitellut renkaat ovat virkistävän erilaisia, ja ne yhdistävät molempien maailmojen parhaat puolet: kevyen painon ja yhteensopivuuden monien nykyaikaisten vanteiden kanssa. Tämä onnistuu käyttämällä tiivistysainetta, jonka avulla järjestelmä saadaan ilmatiiviiksi, vaikka renkaan rakenteessa olisi vain ohut lisäkerros ja rengas olisi suunniteltu sopimaan tavallisiin vanteisiin. Täysi yhteensopivuus voidaan tietysti taata vain silloin, kun valmistaja on hyväksynyt vanteet tubeless-ready-käyttöön. Tiivistysaineen lisäksi tubeless-ready-asennukseen tarvitaan tubeless-vanneteippiä, kumipohjalla varustettu venttiili sekä tarpeeksi tehokas jalkapumppu. Erityisen haastaviin tapauksiin on saatavilla myös erikoispumppuja tai paineastioita.
Kun tubeless-vanneteippi ja venttiili on asennettu, voit aloittaa vetämällä renkaan reunan vanteen päälle. Seuraava askel voi olla hieman hankala, jos teet asennusta ensimmäisen kerran. Tiivistysaine lisätään joko suoraan syvimpään kohtaan tai ruiskun avulla. Tämän jälkeen renkaaseen pumpataan ilmaa siihen asti, että renkaasta kuuluu selkeä poksahdusääni. Lopuksi pyörää pitää hieman pyörittää, jotta tiivistysaine leviää tasaisesti ja tekee renkaasta ilmatiiviin. Ennen ensimmäistä ajoa voit vielä laskea ilmanpainetta renkaanvalmistajan suosituksen mukaiseksi.

Ensimmäisellä ajokerralla – olipa se kadulla tai maastossa – tunnet ehkä aluksi, että rengas käyttäytyy kuten sisärenkaallinen. Silloin tällöin sisällä oleva neste voi muistuttaa olemassaolostaan hennolla polskahtelulla. Mielenkiintoista ja erilaista sisärenkaattomissa renkaissa on kuitenkin niiden iskunvaimennuskyky, vierintävastus, puhkeamissuoja ja pito.  Sisärenkaan puuttuessa ulkorengas venyy vähemmän kuin normaalisti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että voit ajaa mukavasti alemmillakin ilmanpaineilla mutta silti nauttia matalasta vierintävastuksesta – aivan kuten korkeilla sisärenkaan paineilla. Entä kuuluuko renkaasta suhinaa, jos tapahtuu niin sanottu ”snakebite”, eli puristumisesta aiheutunut puhkeama? Ei! Myös tässä tapauksessa tubeless-renkaat ovat sisärenkaallisia edellä, sillä snakebiten uhka on käytännössä mitätöity. Sellaisen syntyminen tubeless-renkaaseen vaatii muutenkin erityisen aggressiivista ajotyyliä alamäkipyöräilyssä tai enduropoluilla – joissa tapauksissa kannattaa kuitenkin harkita lisäsuojan hankkimista puhkeamisten varalta.

Yleisimmät pienet puhkeamiset, eli noin 4–6 mm lävistykset, umpeutuvat tiivisteen ansiosta itsestään ja usein ilman, että edes huomaat niitä ajon aikana. Jos tiivistysaine ei kuitenkaan riitä ja ilmanpaine pääsee karkaamaan puhjenneesta kohdasta, voit paikata renkaan kesken matkankin tubeless-korjaustyökalun avulla, tai voit vaihtoehtoisesti asentaa sen sisään väliaikaisen sisäkumin.
Ajoitpa sitten gravel- tai maastopyörää, tubeless-renkaiden pito ja iskunvaimennuskyky tulevat varmasti vakuuttamaan sinut. Erityisesti jäykkäperäisissä tai jousittamattomissa pyörissä mukavuusero on merkittävä! On kuitenkin myös otettava huomioon tubeless-renkaiden kaksi pientä miinuspuolta: Nämä renkaat menettävät painetta sisäkumillisia renkaita nopeammin. Tämä ei tosin ole kummoisempi ongelma, jos tarkistat renkaanpaineen säännöllisesti. Lisäksi tiivistysaine kuivuu noin 6–12 kuluttua sen lisäämisestä, jolloin se ei enää tiivistä rengasta kunnolla. Tämä tarkoittaa, että tiivistettä on lisättävä ajoittain, jotta renkaasta saa kaiken irti.

Helpottaaksemme päätöksentekoasi, olemme koonneet yhteen listaan molempien rengastyyppien hyödyt ja haitat sekä niiden hinnat (ilman kiekkoja).

 

 

Plussat Miinukset Hinta-arvio
Sisäkumilliset renkaat

+ yhteensopivat kaikkien wire bead -renkaita käyttävien vanteiden kanssa

+ helposti löydettävissä kaikkialla edulliseen hintaan

+ yksinkertainen asennus

+ täytetään peruspumpulla

+ ei ennalta määriteltyjä vuosittaisia lisäkuluja

- sisäkumi lisää pyörivää massaa ja vierintävastusta

- jos kumi puhkeaa, ilmanpainetta menetetään jatkuvasti

- puhjennut kumi on joko korvattava tai aikaa on käytettävä sen paikkaamiseen

- lisäpitoa vaihtuvassa maastossa, mutta suuremman puhkeamisriskin kustannuksella

- ilmanpaineen putoaminen lisää vierintävastusta merkittävästi

Wire bead- tai taittorengaspari* 29” maastopyörään: n. 60 € tai 90 €

Kaksi sopivaa sisäkumia: n. 15 €

Vanneteippi: n. 6 €

 

Hinta yhteensä: wire bead -renkaat 81 € ja taittorenkaat 111 €

*monet saatavilla olevista tubeless-ready-renkaista ovat myös taittorenkaita

Tubeless-ready-renkaat

+ tiiviste paikkaa puhkeamat itsestään

+ merkittävästi vähemmän vierintävastusta

+ pienemmällä ilmanpaineella ajaminen lisää mukavuutta

+ pienempi ilmanpaine lisää pitoa ja vähentää puhkeamisen riskiä

+ edullinen tapa vähentää pyörivää massaa

+ voidaan helposti myös käyttää sisäkumin kanssa puhkeamistilanteissa

- asentaminen vaatii hieman enemmän vaivaa

- tehokas jalkapumppu on tarpeellinen ensimmäisellä asennuskerralla

- kalliita ja johtavat säännöllisiin lisäkuluihin

- kaikki rengas- ja vanneyhdistelmät eivät sovellu tubeless-ready-käyttöön

Pari tubeless-ready-renkaita 29” maastopyörään: n. 90 €

Tubeless-vanneteippi: n. 17 €

Tubeless-venttiili: n. 20 €

500 ml tiivistysainetta: n. 16 €

Arviolta 200 ml lisää tiivistysainetta vuosittain: n. 6,40 €

 

Hinta yhteensä ensimmäisenä vuonna: 149,40 €

 

Jos ulko- ja sisärengas puhkeavat, voit myös käyttää paikkaussprayta pikapaikkaukseen, jonka avulla pääset nopeasti taas matkaan. Paikkausvaahto sulkee 2 mm tai pienemmät reiät ja viillot kotimatkan ajaksi.
Mikäli tämä ei kuulosta mieluiselta ratkaisulta, saat apua myös itsekiinnittyvistä sisärenkaan paikoista.

Myös tubeless-järjestelmien tiivistysaineella on rajansa, ja joskus renkaasta alkaa kuulua suhinaa kun pumppaat siihen lisää ilmaa. Mutta ei huolta, tähän tarkoitukseen löytyy käteviä tubeless-paikkaussarjoja. Puhkeamisaukkoihin työnnetään noin 5 cm pituinen tahmea kumitulppa eräänlaisen minihaarukan avulla – ilman tarvetta ottaa rengasta irti vanteesta tai päästää kaikkia ilmoja ulos. Tämän jälkeen tiivistysaine pääsee jälleen liikkeelle renkaan sisällä ja paikkaamaan puhkeamia. Lopuksi renkaan voi taas pumpata täyteen, ja pyörä on jälleen valmis tien päälle.

Jos haluat ehkäistä puhkeamiset ennalta, kannattaa tutustua valikoimaamme puhkeamisenestotuotteita!

Tubular-renkaiden designominaisuudet

Tubular-renkaat ovat erikoistyyppiset suorituskykyyn tähtäävät renkaat. Ammattipyöräilyä oli vaikea kuvitella ilman sitä vuosikymmeniä, ja sillä on edelleen tietty suosio harrastuspyöräilijöiden ja triathlonistien keskuudessa. Toisin kuin vaijerikylkisissä renkaissa, tubular-renkaan rungossa ei ole jalkaosaa. Sen sijaan se ommellaan yhteen ja sitten liimataan vanteeseen ja sinetöidään pohjateipillä. Sisärengas on rakennettu itse renkaaseen. Ylimääräistä vanneteippiä ei tarvita, mikä on toinen tapa säästää painoa.

Komponentti Kuvaus
1. Runko

usein valmistettu erittäin hienoksi kudotusta puuvillasta tai jopa erittäin pehmeästä silkistä

ei ylimääräistä kumikerrosta sivuseinissä superkevyissä skinwall-malleissa

2. Sisäänrakennettu sisärengas valmistettu esimerkiksi butyylikumista tai lateksista
3. Kulutuspinta Voi sisältää pistonkestävän kerroksen

 

Tubular-renkaat kiinnitetään erityisiin koukuttomiin vanteisiin. Nykyään ne on usein valmistettu hiilikuidusta, eikä niissä ole laippoja, joten ne ovat erityisen kevyitä ja vierintämassaa voidaan vähentää entisestään. Lisäksi lähes kaikissa cyclo-cross- ja useimmissa maantiepyörissä on levyjarrut, minkä vuoksi nykyiset tubular-rengasjärjestelmät asettavat uusia vertailukohtia, kun puhutaan kiihtyvyydestä. Tubular-renkaiden löystyminen vanteen jarrupinnalle kehittyvän lämmön vuoksi on menneisyyttä.

Saatat ihmetellä: miten nämä renkaat kiinnitetään vanteeseen? 
Asennettaessa tubular-renkaat venytetään vanteen yli jännityksen alaisena kuin poikkileikkaukseltaan pyöreä tiivisterengas. Yhteensopivien vanteiden pohjat ovat koverat ja rengasrungon sauman puoli istuu hyvin siihen. Tubular-renkailla on myös optimaalinen tuki, jos vanteet ovat oikean levyiset. Lopuksi renkaat kiinnitetään paikoilleen erikoisliimalla tai kaksipuolisella teipillä. Kiinnitettynä ja erittäin joustavan runkonsa ansiosta tubular-renkaat kestävät korkeimmatkin paineet, jopa 10 bar (noin 150 psi) ja enemmän, jolloin vierintävastus pienenee huomattavasti.  
Mitä tulee runkoihin: Kunkin runkokerroksen 170 TPI/EPI (kudosten määrä tuumaa kohden) ja puuvilla- tai jopa silkkilangan käytön ansiosta tubular-renkaat pitävät myös erittäin hyvin. Samalla vierintävastus ja paino voidaan pudottaa ehdottomaan minimiin.

Yksi rengas, kaksi ääripäätä! Tubular-renkaat kestävät korkeimmatkin paineet, kuten ne kestävät myös matalia ​​paineita. Ja mikä parasta: puhkeamisriski on pieni ja ”käärmeen pureman” riski (sisärengas joutuu kosketuksiin vanteen reunojen kanssa) on eliminoitu kokonaan. Tältä pohjalta ei ole ihme, että tubular-renkaat ovat suosittuja cyclo-crossissa niiden korkean pidon vuoksi, samoin kuin aika-ajoissa, radalla ja sisäpyöräilyssä matalan vierintävastuksensa vuoksi. 
Tubular-renkaiden valmistukseen on alusta alkaen panostettu paljon käsityötä, jotta kaikki nämä edut voitaisiin saavuttaa ja samalla säilyttää korkea laatu ja kestävyys. Tämän hinta, joka on alkaen 50 € per rengas, ei ole kovin halpa.

Ja mitä teen, jos rengas puhkeaa? Yksinkertaista: joko asennat vaihtorenkaan, käytät korjaussuihketta tai käytät erikoistiivistettä tubular-renkaille. Harjoittelemalla koko homma sujuu vielä nopeammin kuin sisärenkaan paikkaaminen ja rullaat jälleen kahdella pyörällä ennen kuin huomaatkaan. Monet tubular-renkaiden valmistajat tarjoavat korjauspalveluita, joten kotiin palattuasi voit jopa lähettää renkaasi heille. Koska niiden hinta on korkeampi per rengas verrattuna vaijerikylkisiin renkaisiin, ja koska korjauskustannukset ovat korkeammat, emme suosittele tubular-renkaita retki- tai päivittäiseen pyöräilyyn niiden hinta-suorituskykysuhteen vuoksi.

Mitä merkintöjä renkaissa voi nähdä?

Olipa se kirjoitettu isoihin tarroihin, painettu isolla fontilla renkaaseen tai kaiverrettu tai leimattu superpienellä kirjoituksella, salaperäisiä kirjain- ja numeroyhdistelmiä on näkyvissä käytännössä kaikissa polkupyörän osissa. Epäilemättä olet nähnyt merkinnät, jotka erottuvat renkaiden molemmilla puolilla? Olemme ottaneet kaksi esimerkkiä, gravael-pyörän renkaan ja MTB-renkaan, näyttääksemme, mitä ne tarkoittavat. Ensin haluaisimme kuitenkin johdattaa sinut polkupyörän renkaiden mitoitusjärjestelmän näennäisesti loputtomiin syvyyksiin.

Clincher-renkaiden kokojärjestelmät

Nykyaikaisissa clincher-renkaissa – sekä wire bead- että taitto- ja tubeless-renkaissa – on yleisesti käytössä kolme eri kokomerkintäjärjestelmää: tuumamerkintä, ranskalainen merkintä ja E.T.R.T.O. -merkintä (kutsutaan myös ISO-standardiksi).

Tuumajärjestelmässä yksi tuuma vastaa 25,4 millimetriä. Tuumat ilmoitetaan joko desimaalimuodossa, esim. 29 x 2,40 tuumaa, tai murtolukuna, esim. 28 x 1 1/2 tuumaa. Ensimmäinen luku ilmaisee suurinpiirteisen ulkohalkaisijan, ja toinen luku yleensä viittaa renkaan leveyteen. Jos lukuja on kolme ja ne ilmoitetaan murtolukumuodossa, esim. 28” x 1 5/8” x 1 3/8”, toinen luvuista viittaa korkeuteen ja viimeinen leveyteen. Arvojen välissä on aina kertomerkki. Kun puhutaan esimerkiksi 26- tai 29-tuumaisista pyöristä, tarkoitetaan aina tuumajärjestelmän ensimmäistä lukua. Jos siis pohdit, mistä BIKE24-verkkokaupan kategoriasta löydät pyörääsi sopivan renkaan, koko löytyy yleensä vanhasta renkaasta. Todellisuudessa merkinnöissä ilmaistu ulkohalkaisija ei vastaa oikeaa halkaisijaa. Syy tähän löytyy laajasta leveyksien valikoimasta ja vanteiden sisähalkaisijasta. Ei myöskään kannata luottaa liikaa esimerkiksi hollantilaisten tai vanhojen retkipyörien tuumamurtolukujen muunnelmiin. Mittaamisen jälkeen on hyvin todennäköistä, että pyörään joutuu lopulta hankkimaan renkaan eri sisähalkaisijalla.

E.T.R.T.O. (European Tyre and Rim Technical Organisation) -merkintäjärjestelmä perustuu ISO 5775 -standardiin, ja sen tarkoituksena on yhdenmukaistaa renkaiden ja vanteiden kokomerkinnät.
Koko ilmoitetaan millimetreinä, esim. 43-584. Ensimmäinen luku on renkaan leveys, ja se mitataan usein renkaan leveimmästä kohdasta. Mittauksen tulos voi saman renkaan kohdalla vaihdella vanteen ja ilmanpaineen takia. Toinen, kolminumeroinen luku viivan jälkeen on renkaan sisähalkaisija. Tämä mitta vastaa vanteen halkaisijaa, joten renkaan voi luottaa sopivan pyörään, jos sekä vanteen halkaisija että renkaan kolminumeroinen E.T.R.T.O. -arvo ovat samat.

Ranskalainen merkintäjärjestelmä on todennäköisesti vanhin renkaiden kokojärjestelmä. Se kehitettiin alun perin kilpapyöräilyn kotimaassa Ranskassa, ja se ilmoitetaan seuraavalla tavalla: ensimmäinen luku on kolminumeroinen, tämän jälkeen lukujen välissä on kertomerkki, ja toinen luku koostuu kahdesta numerosta ja yhdestä kirjaimesta. Kokonaisuus voi näyttää esim. tältä: 700x38B. Ensimmäinen luku viittaa renkaan suurinpiirteiseen ulkohalkaisijaan millimetreissä, ja toinen luku ilmoittaa renkaan leveyden millimetreissä. Kirjaimella puolestaan tarkoitettiin aikoinaan vanteen suositeltua sisähalkaisijaa sekä renkaan korkeutta, ja sitä käytettiin askeleittain: kapeista A-renkaista aina hyvin leveisiin D-renkaisiin. Nykyään kirjain ei kuitenkaan enää viittaa leveyteen, koska rengasteknologia on kehittynyt eteenpäin. Esimerkiksi 700C maantiepyörän renkaat ovat suhteellisen kapeita, ja niitä käytetään sopivissa vanteissa (21 mm leveissä). Leveät 29-tuumaiset maastopyörän renkaat voidaan myös luokitella 700C-renkaiksi ranskalaisessa merkintäjärjestelmässä, vaikka niitä puolestaan käytetään usein 40 mm leveiden vanteiden kanssa.

Yhteenveto tästä pienestä katsauksestamme kokojärjestelmiin: ainoa luotettava tieto pyörääsi sopivista renkaista löytyy E.T.R.T.O. -merkintäjärjestelmästä!

Tästä syystä ilmoitammekin renkaiden koot BIKE24:n laajassa rengasvalikoimassa aina käyttämällä E.T.R.T.O. -merkintöjä.

Jos olet onnekas harvinaisen klassikkopyörän omistaja, mutta renkaassasi on ainoastaan ranskalainen merkintä eikä E.T.R.T.O. -merkintää, ei hätää! Voit mitata renkaan sisähalkaisijan tasaisella alustalla, kirjoittaa ylös renkaassa ilmoitetut kokotiedot, verrata mittoja rengaskokotaulukkoomme ja löytää tätä kautta oikean E.T.R.T.O. -koon:

 

Tuumajärjestelmä
(renkaan ulkohalkaisija)
Ranskalainen järjestelmä 
(renkaan ulkohalkaisija)
E.T.R.T.O -järjestelmä 
(renkaan ulkohalkaisija vanteeseen asennettuna)
29" 700C 622
28" 700D 587
700C 622
700B 636
27.5" 650B 584
27" 630
26" 650 559
650C 571
650A 590 
24" 507
590
600/600A 541
20" 406
500A 438
440
500 450
460
18" 349
355
357
450A 390
16" 305
400
400A
14" 350 288
350A 298
12.5" 203
12"

Pähkinänkuoressa: Kaksi rengasesimerkkiä ja niiden merkinnät

  Gravel-renkaat: Panaracer Gravelking SK 27,5x1,75 [650B] [43-584] Taitettavat renkaat MTB-renkaat: Maxxis Rekon TR WT EXO 3C MaxxTerra 29x2.40 [66-622] Taitettavat renkaat
1) Valmistaja
  • esimerkissä: Panaracer
  • saatavana myös esimerkiksi Schwalbelta, Continentalilta ja WTB:ltä → kaikki BIKE24-rengasmerkit
  • esimerkissä: Maxxis
  • muita tunnettuja MTB-renkaiden valmistajia ovat mm. Kenda, Continental, Michelin, Schwalbe ja Bontrager
2) Rengasmallin nimi
  • Gravelking SK
  • Rekon
3) Mitoitustiedot
  • 43-584 on E.T.R.T.O-koko millimetreinä
  • 27,5 x 1,75 on koko tuumina desimaaleina
  • 650x43B on ranskalainen koko
  • 29 x 2,40 on koko tuumina desimaaleina (yleinen MTB-renkaille)
  • 66-622 on E.T.R.T.O-koko millimetreinä (kohokuvioitu ilman väriä)
  • EI ranskalaista kokoa
4) Lisätiedot
  • ”Made in Japan” kertoo, missä rengas on valmistettu
  • TLC on lyhenne sanoista TubeLess Compatible, eli tubeless ready (ilmatiivis tiivisteaineella ilman sisärengasta)
  • 3C MaxxTerra tarkoittaa kulutuspinnan kumiseosta, joka on erittäin tärkeä MTB-renkaille
  • EXO Protection tarkoittaa sivuseinän lisäsuojaa viiltoja ja pistoja vastaan
  • TR tulee sanoista Tubeless Ready (ilmatiivis tiivisteaineella ilman sisärengasta)
  • Esimerkissä 120 TPI osoittaa sidoslankojen lukumäärän tuumaa kohti yhdessä runkokerroksessa
5) tiedot rengaspaineista
  • max. 400 KPa (4,0 bar / 60 psi) – tämä osoittaa maksimipaineen
  • Monet valmistajat päättävät olla ilmoittamatta vähimmäispainetta – riippumatta siitä, onko renkaissa sisäkumi vai ei ja mitä vannetta käytetään
  • 140-280 KPa (20-40 psi / 1,4-2,8 bar) – ensimmäinen numero ilmaisee minimi- ja toinen maksimipaineen

Erikoisrenkaat

Lukuisten pyöräilylajien ansiosta ei ole ihme, että jokaisella lajilla on oma erityinen pyöränsä optimoituine komponentteineen, ja käyttämäsi renkaat ovat avainasemassa suorituskyvystä puhuttaessa. Tässä on lyhyt katsaus tärkeimpiin maasto-, maantie- ja gravel- ja muissa pyörissä käytettyihin renkaisiin.

Maantie- ja triathlonpyörien renkaat

Rengas on yksi tärkeimmistä komponenteista maantie- ja triathlonpyörissä, ja se muuntaa ajajan voiman suorituskyvyksi. Vakiovarusteena käytetään yleensä kapeita 28" renkaita, joissa ei juurikaan ole kulutuspintakuviota. 26" (ETRTO 571) renkaat löytyvät vain erittäin pienistä naisten ja lasten pyöristä. Nykyaikaiset maantiepyörän renkaat takaavat suuria nopeuksia ja maksimaalisen suorituskyvyn minimaalisella vierintävastuksella ja kevyellä painolla.  
Samaan aikaan uusimmat mallit onnistuvat saavuttamaan sekä pidon mutkissa että mukavuuden suuremman poikkileikkauksen ansiosta. Mutta kuinka niin? Klassinen maantiepyörän rengas on erittäin kapea (aiemmin 19–21 mm) ja 8 baarin paineella kova kuin kivi (huonot vanteet!) optimaalisen vierintävastuksen ja aerodynamiikan saavuttamiseksi. Tätä kokoonpanoa pidetään nyt vanhentuneena. Maantiepyörän renkaiden tilavuutta ja leveyttä on voitu lisätä mukavuuden lisäämiseksi ohuemman rungon, sisärenkaattomien renkaiden ja rengaspaineesta riippuen hieman pyöreämmän kosketuspaikan ansiosta. Erittäin ohut runko ja sisärenkaattomat renkaat vähentävät joustavuutta.

Mutta mistä pyöreämmässä kosketuspaikassa on kyse? Kosketuspaikka on kuin renkaan jalanjälki, ja se syntyy paineen, renkaan vakauden, tilavuuden ja kulutuspinnan kuvion mukaan. Perinteisemmät maantiepyörän renkaat loivat ellipsin muotoisen kosketuspaikan, kun taas modernit, paksummat mallit ovat enemmän ympyrän kaltaisia. Rengas, jossa on kosketuspaikka, kunhan se on leveä, vääntyy vähemmän vieriessään, joten sillä on positiivinen vaikutus vierintävastukseen. Luonnollisesti tämä toimii optimaalisesti vain samalla rengaspaineella. Ohuemman rakenteen ja sisärenkaattoman yhteensopivuuden ansiosta rengaspainetta voidaan alentaa lisäämällä vaimennusta ja pitoa samalla, kun vastus on yhtä matala.

Nämä tekniset innovaatiot ovat johtaneet kahteen erilaiseen kehityslinjaan tällä rengassektorilla: leveämmät touring-renkaat, joissa on parannettu pistosuoja ​​ja jotka ovat usein tubeless-valmiita, sekä erityisen kevyet tubular-renkaat kilpailuihin.  
Useimmissa maastopyörissä on taitettavat renkaat, joiden leveys on 25–28 mm ja rengaspaineet jopa 6,5 ​​baaria. Varsinkin jos ne ovat tubeless-valmiita, ne tarjoavat hyvän tasapainon mukavuuden ja vierintävastuksen välillä. Siksi ne on tarkoitettu kunnianhimoisille urheilun harrastajille ja harrastuspyöräilijöille, jotka eivät laita kaikkea viimeisten wattien varaan. Monet amatööriurheilijat ja ammattilaiset menevät mieluummin kovemmin, kauemmas, nopeammin. Siksi he valitsevat ennemmin tubular-renkaat, joiden leveys on 22–24 mm ja joskus jopa täyttävät ne yli 9 baariin saavuttaakseen parhaat aikansa kilpailuissa Mutta mikään ei pääse lähellekään superkevyitä triathlon- ja maantiepyöränrenkaita, joissa on erittäin hienot silkkirungot yhdistettynä hiilikuitupyöriin. 
Asiat näyttävät taas hieman erilaisilta, kun kyseessä ovat harjoituspyörät. Käytetään taitettavia renkaita, joiden leveys on 23–25 ​​mm, jotta tyhjiä renkaita on helpompi käsitellä. Maantiepyöräilysektorilla clincher-renkaita, joissa on joustamattomat vaijerikyljet, käytetään vain edullisemmissa aloittelijoille tarkoitetuissa kokonaisissa pyörissä, ja ne voidaan helposti vaihtaa ajoissa kevyempiin taitettaviin renkaisiin.

Mitä on luvassa tulevaisuudessa? Kuten olemme jo maininneet, sisärenkaattomien rengasjärjestelmien kysyntä on kasvussa, myös maantiepyörille. Jopa ammattilaiset valitsevat pyöräilykalenterin klassikoille, kuten Paris Roubaixille, lisää pitoa ja parempaa suojaa pistoilta ja ”käärmeen puremilta”.

Cyclo-cross- ja gravel-pyörän renkaat

Nykyiset cyclo-cross- ja gravel-pyörät tuovat yhteen molempien maailmojen parhaat puolet, yhdistäen nopeat ja mukavat vierintäominaisuudet tiellä, mutta mahdollistaen silti ajajille hauskapidon myös paloteillä ja kiemurtelevilla poluilla. Tämän mahdollistamiseksi tarvitaan muun muassa erityisiä gravel-pyörän renkaita. Renkaissa, joita on saatavana kokoina 27,5" (650B), 28" tai 29", on paremmat vaimennusominaisuudet leveämpien pyörä-rengasyhdistelmien ansiosta, mikä takaa tyypillisen gravel-pyörän mukavuuden ja paremman pidon. Käy gravel-renkaiden kategoriasivullamme nyt ja lue lisää erityisesti sorateiden kilpailijoille tarkoitetuista vanteista.

Kansainvälisten UCI-sääntöjen mukaiset Cyclo-cross-renkaat ovat 33 mm leveitä.

Cyclo-cross-pyörissä käytettävät rungot voivat kuitenkin kestää paksumpia renkaita, joiden leveys on 35-37 mm. Riippuen maasta, jolla ajat, näissä renkaissa on vaihtelevat kulutuspinnat, jotta saat pidon esimerkiksi mudassa, liukkaassa ruohossa tai pienten kivien päällä. Vakiona käytetään kevyitä taitettavia renkaita perinteisillä sisärenkailla, mutta trendi on kääntymässä sisärenkaattomaan suuntaan. Useimmat ammattimaiset cyclocross-ajajat kuitenkin ottavat voiton kilpaillessaan tubular-renkailla.

MTB-renkaat

Nupit ovat ehkä yksi nykyaikaisen maastopyörän renkaiden tärkeimmistä ominaisuuksista. Saatat ajatella, että se kuulostaa oudolta - mitä tekemistä sillä on polkupyörän renkaiden kanssa? Nupit, nastat tai piikit viittaavat koholla oleviin kumipaloihin, jotka muodostavat MTB-renkaiden kulutuspinnan ja antavat niille erottuvan, aggressiivisen ilmeen. Niiden koko ja tapa, jolla ne on sijoitettu, voivat olla tiedettä itsessään, ja usein niiden muodostamiseen käytetään optimoitua kumisekoitusta.  
Saatat ihmetellä: ”Mistä kaikki tämä häly?”, joten katsotaanpa nopeasti kahta tyypillistä MTB-polkutyyppiä.

Nykyaikaisilla maastokilparadoilla on kyse siitä, että ajajat saavat parhaat aikansa off-road-radalla. Ne ovat yleensä eklektinen sekoitus nopeita tasaisia ​​osuuksia, jyrkkiä nousuja ja haastavia alamäkilenkkejä. Maa vaihtelee tien ja irtonaisten, kiinteiden tai mutaisten reittien välillä metsien ja peltojen halki, ja siellä voi jopa olla pudotuksia, joten ajajat pääsevät myös hyppäämään.

Toisaalta alamäet ovat nimensä mukaisesti jyrkkiä, lähes tauottomia laskuja kovilla, terävillä kivillä, juuria täynnä olevaa maata ja uskomattoman korkeita pudotuksia ja hyppyjä. Ajo-olosuhteet ovat erittäin haastavat, koska maa voi olla täysin huuhtoutunut pois ja mutainen tai irtosoran ja suurten kivien peitossa. 
On selvää, että renkaat on optimoitava erityisesti sen mukaan, millaista ajoa ajat, ja renkaat voidaan jakaa seuraaviin perustyyppeihin, joista jokaisella on omat erityispiirteensä:

 

  Cross Country All Mountain Enduro Freeride/Alamäki Sekamaasto*
Tarkoitus Nopeat XC-reitit Sopii myös usean päivän poluilla pyöräilyyn Jyrkät nousut johtavat vielä jyrkempiin, joskus erittäin teknisiin laskuihin Jyrkimmät alamäkipolut hypyillä ja pudotuksilla / haastavia gravitaatioreittejä täynnä kivipuutarhoja ja juuriosia Hyvät vierintäominaisuudet kovalla tiellä, riittävät varaukset kohtalaisille single-trackeille
Rungon rakenne Erittäin hienosti kudottu (120 TPI ja enemmän), kevyet runkokerrokset, yksikerroksinen koostumus – 3x päällekkäisyys kulutuspinnan alla, 2x sivuilla Hienosti kudottu (120 TPI), kevyet runkokerrokset, yksikerroksinen koostumus – 3x päällekkäisyys kulutuspinnan alla, 2x sivuilla Hienoja tai melko karkeita runkokerroksia, mutta yksikerroksisesta (60 - 120 TPI) - kaksikerroksiseen (2x60 TPI) koostumukseen (6x päällekkäisyys kulutuspinnan alla, 4x sivuilla) Karkeat runkokerrokset, kaksikerroksinen (2x60 TPI) koostumus (6x päällekkäisyys kulutuspinnan alla, 4x sivuilla) Kudottu karkeasta hienoon (60 -120 TPI), kevyet runkokerrokset, yksikerroksinen koostumus – 3x päällekkäisyys kulutuspinnan alla, 2x sivuilla
Sivuseinän suojaus/vahvistus Usein ei yhtään Kevyt versio Kaiken kattava, kiinteä versio, joskus ylimääräisillä butyylikumiosilla Kaiken kattava, kiinteä versio, joskus ylimääräisillä butyylikumiosilla Kevyestä kaiken kattavaan versioon
Kulutuspinnan kuvio Matalat, laajasti sijoitetut nupit Selvempi kulutuspintakuvio erottuvilla olkanupeilla ja tiukoilla keskinupeilla Selvempi kulutuspintakuvio erottuvilla olkanupeilla ja tiukoilla keskinupeilla Erityisen aggressiivinen kuvio, jonka nupit ovat leveät, mutta eivät erityisen korkeat – optimaalinen purenta kiihdytyksen aikana ja helpot kaarreajot Sekakuvio kompaktilla keskiosalla takaavat tasaiset vierintäominaisuudet ilman tärinää ja kallistetut ulkonupit tarjoavat tietyn määrän itsevarmuutta tarvittaessa, myös maastossa
Kumiseos Kaksois- tai kolmoisseokset: kulutuspinnan keskiosa matalaa vierintävastusta varten, enemmän pitoa sivuilla, kovempi perusseos kolminkertaisilla seoksilla Kaksois- tai kolmoisseokset: kulutuspinnan keskiosa matalaa vierintävastusta varten, enemmän pitoa sivuilla, kovempi perusseos kolmoisseoksilla Kaksois- tai kolmoisseokset: keskikova perusseos, kulutuspinnan keskikohta on säädetty pienemmälle vierintävastukselle, hyvä pito sivuilla Kaksois- tai kolmoisseokset: keskikova perusseos, kulutuspinnan keskiosa ja olkanupit erittäin tahmealla kumisekoituksella Kaksois- tai kolmoisseokset: kulutuspinnan keskiosa matalaa vierintävastusta varten, enemmän pitoa sivuilla, kovempi perusseos kolmoisseoksilla
Vierintävastus (kovalla alustalla) Erittäin matala Matalasta kohtalaiseen Kohtalainen tai korkea Melko korkea pito, kestävyys ja vaimennus ovat tärkeämpiä Matala kulutuspinnan keskellä olevan kompaktin kuvion ansiosta
Pito Erittäin korkea kuivalla, päällystämättömässä mutta kovassa maastossa Hyvä pito kaikinpuolin Erityisen hyvä pito nuppikulutuspinnan ansiosta, joka todella puree maahan Erityisen hyvä pito nuppikulutuspinnan ansiosta, joka puree todella maahan ja erittäin tahmeat kumiseokset Jotain siltä väliltä, ​​mikä tarjoaa pitoa esimerkiksi irtonaisella maaperällä ja kovalla asfaltilla kaupungissa
Leveys 2–2,25 tuumaa 2,2–2,4 tuumaa 2,4–2,6 tuumaa, mutta myös jopa 3,0 tuumaa 2,5–2,6 tuumaa 2,1–2,35 tuumaa
Paino Erittäin matala, nopeaan kiihdytykseen Kohtuullinen matkapaino Vakaus ja kestävyys menevät painon edelle, laaja kirjo – riippuu rungon koostumuksesta ja jalkaosasta Absoluuttinen vakaus ja kestävyys tulevat ennen keveyttä, usein käytetään vaijerikylkisiä renkaita, joissa on useita vahvistuksia Laaja kirjo erittäin kevyistä taitettavista renkaista erittäin raskaisiin vaijerikylkisiin renkaisiin, joissa on korkea pistosuoja

*Sekamaastorenkaat tunnetaan myös hybridirenkaina

Voit suodattaa näiden tyyppien mukaan BIKE24-verkkokaupassa. Voit myös valita useista eri rengasko’oista (pienemmät kuin 26", 26", 27,5" [650B] ja 29"), joten voit valita MTB:hen uuden rengassarjan riippumatta siitä, onko kyseessä nykyinen malli tai vanhempi versio. Lähes kaikki alkuperäiset MTB-renkaat ovat nyt saatavilla erityyppisillä rungoilla sekä joko vahvistetuilla sivuseinillä tai ilman.

Suuri, suurempi, suurin: Mitä tulee maastopyörän renkaiden viimeaikaiseen kehitykseen, renkaiden leveydessä on tapahtunut melko paljon. Sisärenkaattomat renkaat mahdollistivat leveyden lisäämisen mukavuuden ja vaimennuksen lisäämiseksi, samalla kun vierintävastus pysyi kohtuullisena. Äärimmäisyyksiin vietyjen plus-koon renkaiden leveys voi olla jopa 3,0". e-MTB:t ovat houkutteleva vaihtoehto maastopyöräilyyn, ja niiden kysyntä on tällä hetkellä kasvussa. Valmistajat ovat reagoineet ja varastoivat nyt vahvistettuja versioita suosituimmista renkaistaan ​​sekä erikoisrenkaita e-MTB:iin.

Jos sinulla on valinnanvaraa, kiidä polkuja BIKE24:n kanssa. Sivustollamme on suodatusvaihtoehtoja ja selkeä ero renkaiden nimien välillä, joten saat aina yleiskatsauksen tarjonnasta ja navigoit helposti edullisien vaijerikylkisten renkaiden, kevyiden taitettavien renkaiden ja sisärenkaattomien mallien välillä. Lisäksi sisärenkaattomat MTB-renkaat ovat suosituin tapa päivittää MTB-renkaita, koska niillä on paras kustannus-hyötysuhde.

Kaupunki- ja retkipyörän renkaat

Monille ihmisille kaupunki- ja retkipyörät ovat yksi luotettavimmista kumppaneista ​​päivästä toiseen. Mutta paraskin pyörä tarvitsee uusia kulutusosia muutaman tuhannen mailin jälkeen. Käyttövoiman lisäksi tämä koskee erityisesti renkaita. 
Kaupunki- ja retkipyöriin on yleensä asennettu tehtaalla clincher-renkaat. Suurin osa näistä tarjoaa erittäin hyvän hinta/kestävyyssuhteen. Klassiset kaupunkipyörät rullaavat 26"-renkailla, mutta retkipyörissä vierintäominaisuutensa todistanut 28" rengasformaatti valtaa yhä enemmän jalansijaa myös kaupunkipyörissä. Leveämmät mallit, jotka tunnetaan myös ilmapallorenkaina, tarjoavat huomattavasti enemmän mukavuutta usein jousittamattomille kaupunki- ja retkipyörille oikealla paineella. Lisäksi nykyaikaiset retki- ja kaupunkipyörien renkaat on optimoitu vähentämään vierintävastusta tehokkaasti tehdasspesifikaatioon verrattuna ja lisäämään turvallisuutta esimerkiksi integroiduilla heijastavilla nauhoilla tai paremmalla pistosuojalla.

Valittavana on erilaisia ​​renkaita tai kulutuspintatyyppejä:

Klassisissa kaupunkipyörän renkaissa on usein profiiliton kulutuspinta ja vain hieno negatiivinen kulutuspinta sivuilla. Joissakin renkaissa on myös hieno timanttikuvio, joka lisää pitoa esimerkiksi hiekalla ja märissä olosuhteissa. Etu: Hyvät vierintäominaisuudet, erityisesti kulutuspinnan keskellä, sekä maksimaalinen tiekontakti, joka takaa hyvän pidon ja syrjäyttää veden, hiekan ja pienet kivet kylkiä kohti. Haitta: Huono pito hiekkaisilla teillä, mudassa tai pehmeillä pinnoilla.

Retkirenkaat, joissa on selkeä, negatiivinen kulutuspinta saavuttavat täydellisen tasapainon hyvän vierintäkäyttäytymisen ja ennen kaikkea kaarrepidon välillä, minkä vuoksi retkisektorilla vakiona tulevat mallit ovat yhä suositumpia myös kaupunkipyörissä. Niissä on litteä osa tai keskiruoti, joka vähentää vierintävastusta. Etu: Matala vierintävastus suorilla teillä, hiljainen vierintäkäyttäytyminen. Esimerkiksi kulutuspinnan vasemmalla ja oikealla puolella jatkuvat lohkot vuorottelevat lohkojen kanssa, joissa on ristikkäisiä suikaleita. Etu: Suuri kosketuspinta-ala, joka sopeutuu paremmin epätasaiseen maahan ja syrjäyttää paremmin vettä ja pieniä hiukkasia sivuille.

Kolmikon viimeisenä ovat ns. puolislicksit. Niiden kulutuspinnassa on yleensä joko kapeita pieniä lohkoja, yhtenäinen keskiruoti, timanttikulutuspinta tai negatiivinen kulutuspinta. Niissä on pienemmät olkanupit kylkiä kohti. Etu: Matala vierintävastus keskellä ja merkittävä kitkan lisäys kaarteissa tai kallistettaessa, vaikka päätätkin jättää kaupunkitien lähteäksesi maaseudulle. 

Sähköpyörän renkaat

Pyörän sähkömoottoriavustin tarjoaa mielettömän kiihdytysvoiman ja uskomattoman suorituskyvyn ylämäkeen. Mutta tämän saavuttamiseksi pyörän komponentit on optimoitava kuormitusta varten. Sähköpyörän renkailla on tässä ratkaiseva rooli. Kuten pyörät, ne on jaettu renkaisiin 25 km/h asti (pedelecit) ja 50 km/h (sähköpyörät ja S-pedelecit) asti. Erottamisen helpottamiseksi koteloissa on helposti tunnistettavat painatukset, kuten E-Bike ready, E-Bike ready 25, E25 tai E-Bike ready 50 tai E50. ECE-R75-testimerkinnälliset polkupyörän renkaat on sertifioitu sähköpyöriin ja S-pedeleceihin, jotka kulkevat jopa 50 km/h nopeuksilla.  
Rengasvalmistajat suosittelevat kuitenkin myös erityisten E25-renkaiden käyttöä sähköpyöriin, jotka ajavat polkuavustimen avulla jopa 25 km/h. Onko kaikki vain markkinointia vai onko siinä muutakin?

Nykyaikainen sähköpyörä voi tuottaa jatkuvasti jopa 250 wattia ja yli 500 watin huippuja lisätehoa sekä lähes 90 Nm vääntömomenttia. Jos yhdistät tämän ylimääräisen tehon pyöräilijän suorituskykyyn, syntyy nopeasti valtavat voimat ja suuret keskinopeudet. Sähköpyörä painaa yleensä yli 20 kg, mikä lisää kuormitusta kantaviin sähköpyörän osiin. Näistä syistä sähköpyörän renkaiden sekä voimansiirto- ja jousituskomponenttien on oltava kestävämpiä. Mukavan ajon varmistamiseksi suuremmasta omapainosta huolimatta, sähköpyörien renkaat ovat yleensä hieman leveämpiä. Mutta älä huoli, lisääntynyt vierintämassa ja vierintävastus kompensoidaan helposti moottorin lisääntyneellä teholla.  
Suurempi leveys lisää myös pitoa kaarteissa ja parempaa jarrutustehon välitystä. Perusrakenne on vakaampi hallinnan parantamiseksi. Rakennetta täydentää optimaalisesti hienostunut monikerroksinen renkaan pistosuojaus, joka minimoi renkaiden rikkoutumisriskin, sekä vähemmän hankausta aiheuttavat kumiseokset.

Sähköpyörän renkaissa on parempi pistosuojaus kulutuspinnassa ja vahvistetut sivuseinät (hyödyllinen myös matalilla ilmanpaineilla maastossa). Nämä auttavat vähentämään sähköpyörän suurempia korjaustarpeita ja monimutkaisempaa käsittelyä tien päällä. Lisäksi rungon ja sivuseinän vahvistukset estävät vääntymisen pyöräiltäessä vinossa kulmassa, erityisesti pienemmällä ilmanpaineella.

Pyörän renkaat rullatreenilaitteille

Wheel-on-treenilaitteet ovat luultavasti yleisimpiä kuntoiluvälineitä pyöräilyalalla. Nämä paikallaan pysyvät pyörät on kiinnitetty takapyörästään ja muodostavat kosketuksen rullaan. Renkaan ja rullan välinen kitka on erilainen kuin rullattaessa tiellä tai maastossa, koska rengas puristuu tiukasti ja tasaisesti rullan pienelle pinnalle tai sen ympärille. Renkaiden liiallisen kulumisen ja voimakkaan tärinän välttämiseksi sinun on käytettävä erityistä sisäharjoittelurengasta. Niissä on yleensä kovempi kumiseos kulumisen vähentämiseksi, pitkittäiset urat lämmön kertymisen ja tärinän minimoimiseksi, ja usein minimoitu runkorakenne vähentää kitkaa entisestään. Lisäksi erikoiskotelon kumiseos on optimoitu mahdollisimman pieneen kitkaan tehohäviön ja lämmöntuoton vähentämiseksi.

Vinkki 💡: Tarkista ilman- ja rullanpaine säännöllisesti käyttöiän maksimoimiseksi.

Talvirenkaat

Kun lumi ja jää peittävät maiseman loistavan valkoiseen peittoon, tavallisilla renkailla pyöräilemisestä tulee usein taiteilua veitsenterällä. Muuttuvat tieolosuhteet märän, sohjoisen, lumisen ja jäätävän märän välillä vaikeuttavat normaalien renkaiden riittävän pidon saavuttamista. Autoihin toimiva ratkaisu toimii myös polkupyörissä: talvirenkaat! Niiden avulla voit saavuttaa määränpääsi huoletta tai edetä lumipeitteisille poluille. Erikoisrenkaat ovat saatavilla joko talvikumiseoksella, joka tarjoaa hyvän pidon myös kylmällä säällä, tai nastoilla. Valinnan helpottamiseksi BIKE24:n suodattimen avulla voit valita tietyt talvirenkaat maantie- ja maastopyöriin. Nastarenkaissa on ruostumattomista kovametalliseoksista, kuten volframikarbidista, valmistetut nastat kulutuspinnassa ja sivuseinissä.  Etu: Ne leikkautuvat jäiseen pintaan, olipa se kuinka liukas tahansa, sekä jäätyneeseen lumeen ja antavat hyvän sivuttaistuen myös mutkissa. Haitat: Jo ennestään suurempi vierintävastus talvisessa maastossa kasvaa entisestään, myös auratulla pinnalla. Lisäksi nastarenkaat eivät juurikaan paranna pitoa uudella lumella.

Kuten niin usein, sama koskee talvipyöräilyn renkaita: oikea sekoitus on tärkeää! Ilmanpaineen ja kulutuspinnan optimaalisen tasapainon lisäksi tämä voidaan ottaa myös kirjaimellisesti. Rohkeiden työmatkalaisten tai talviharjoittelua suorittavien sitkeiden pyöräilijöiden kannattaa ensin tarkistaa, pysyykö renkaiden kumiseos pehmeänä ja joustavana jopa pakkasen puolella. Muuten karkaistujen kuorten vierintämelu kuuluu kaukaa ja voidaan helposti sekoittaa nastoihin.  
Kun nyt puhumme seoksista, muutama neuvo asiantuntijoiltamme: Jokainen pehmeä tai Super Tacky -kumiseos ei välttämättä pysy joustavana ja pitävänä talvella. Valmistajan verkkosivuilla oleva kuvaus rengasteknologiasta ​​ja kumiseoksesta kertoo yleensä, mikä niistä sopii.

Vaikka kumiseos pysyy joustavana pakkasella, on silti hyvä syy investoida kunnon talvirenkaisiin, erityisesti maantiepyörissä. Oikean seoksen lisäksi maantie-, retki- ja kaupunkipyörien talvirenkaat tarjoavat erityisen negatiivisen kulutuspinnan toisin kuin muuten yleensä osittain kulutuspinnattomat renkaat. Se tarjoaa silti riittävän pidon jopa vesiliirtoon, epätasaisille pinnoille ja uriin
Tekeekö se nastat tarpeettomiksi? Ei aivan. Varsinkin lopputalvella nastakysymys nousee jälleen esille: Lämpimät auringonsäteet ja kevään lähestymisen ensimmäiset merkit takaavat miellyttävämmän lämpötilan päivällä, mutta yöllä jää ja pakkanen ottavat jälleen voiton. Nyt täytyy olla erittäin varovainen, sillä polut muuttuvat usein yön aikana sileiksi kuin lasi ja niin koviksi, että niiltä kannattaa pysyä poissa. Silloin kannattaa vaihtaa etupyörän nastarenkaaseen, sillä tämä on heikoin kohta varsinkin mutkissa tai vastaavissa ohjausliikkeissä.

Lopuksi muutama sana kosketuspaineen ja renkaan leveyden tai ilmanpaineen välisestä suhteesta. Leveät renkaat, joissa on matala ilmanpaine, sopivat parhaiten lumella ajoon. Ne jakavat kosketuspaineen suuremmalle alueelle ja lisäävät samalla pitoa. Talvimaastopyöräilyn nonplus-ultra ovat fatbiket, joissa on esimerkiksi 4,6" leveät renkaat, joita käytetään alle 1 baarin ilmanpaineella. Kun ensimmäinen oikea lumi sataa, on yleensä suositeltavaa alentaa ilmanpainetta, kunnes rengas on hyvin tuettu kuormitettuna ilman puhkeamisvaaraa. Seuraavaksi kannattaa tarkistaa rengasvälys – usein on mahdollista käyttää leveämpiä renkaita myös maantie- tai vaelluspyörissä.

Polkupyörän renkaan pistosuojaus

Joskus se on pieni poksahdus tai äkillinen selkeä suhina tai se tapahtuu vähitellen useiden päivien aikana – jokaiselle pyöräilijälle sattuu jossain vaiheessa renkaan puhkeaminen. Se on yleisin syy polkupyörän rikkoutumiseen. Renkaan rikkoutuminen tai puhkeaminen ärsyttää, mutta onneksi se on ongelma, joka voidaan helposti korjata oikeilla välineillä. Ja paremmat renkaat voivat estää sen lähes kokonaan tulevaisuudessa. Lue täältä, mistä polkupyörän pistosuojaus pohjimmiltaan riippuu ja mitä vaihtoehtoja voit käyttää sen mukauttamiseksi optimaalisesti tarpeisiisi.

Nykyaikaisen polkupyörän renkaan pistosuojaus riippuu olennaisesti käytetystä kumiseoksesta, runkokankaan tiheydestä ja ilmanpaineesta. Jos paine on riittävän korkea, esteitä voidaan siirtää. Jos tilanne on päinvastoin, renkaat todennäköisemmin rullaavat terävien vierasesineiden yli, jolloin ne puhkeavat pian. Jokainen on varmaan kokenut tämän jossain vaiheessa: tervaroiskeet kuumalta asfaltilta kengillesi kesähelteellä. Roiskejäljet ​​houkuttelevat nopeasti paljon likaa.  
Tämä ei tapahdu yhtä nopeasti polkupyörän renkaassa, jossa on liian pehmeä kumi, mutta sama pätee tässä: Mitä korkeammat lämpötilat ja mitä pehmeämpi kumi on, sitä tahmeammaksi se tulee ja sen seurauksena pienet kivet, hiekka ja lasi tunkeutuvat siihen todennäköisemmin..

Kumiseoksen valinnan pitäisi siksi riippua siitä, missä rengasta käytetään ja kuinka paljon pitoa vaaditaan. Ilmanpaineessa on myös kompromissi pidon ja pistosuojauksen välillä. Jos se on korkea, vierasesineiden siirtymä paranee ja vierintävastus pienenee, mutta kosketuspinta-ala ja siten pito pienenevät. Toisaalta pito ja ajomukavuus lisääntyvät, mutta myös puhkeamisriski kasvaa, koska pientenkin irtoesineiden yli ajetaan. 
Tämän ongelman kiertämiseksi rengasvalmistajat käyttävät niin kutsuttuja pistosuojauskerroksia. Nämä ovat aramidista, nailonista tai kumista valmistettuja pistosuojakerroksia, jotka on integroitu kulutuspintaan (vulkanoitu) tai ne kulkevat ympäri (jalkaosasta jalkaosaan). Yksi tunnetuimmista esimerkeistä on Schwalben flat-less®. Kulutuspinnan alla oleva pistosuoja, johon edes naula- tai lasimatto ei koske, perustuu 4 mm:n paksuiseen erikoiskumiin ja 2 lisäkerrokseen nailonia. Tämä pidentää tehokkaasti kaupunki-, retki- ja sähköpyörän renkaiden kilometrimäärää.

Erilainen maasto asettaa erilaisia ​​vaatimuksia pistosuojalle – maastossa usein sivusta tulevat terävät kivet ja tikut vaikeuttavat pyöräilijän menoa. Tästä syystä monissa MTB- ja gravel-renkaissa on sivuseinäsuojaus. Spektri vaihtelee kevyestä viiltosuojasta paksuihin butyylikumisisäkkeisiin sivuseinissä. Jos ostat tällaisen renkaan tubeless-valmiina versiona, pistosuojaus maastossa kasvaa maksimiin. Sisärenkaattomat rengasjärjestelmät voivat tehokkaasti estää puhkeamisen, viillot tai reiät. Ainoat rajat ovat matalalla painealueella tai erityisen aggressiivisella ajotyylillä vaativassa maastossa. Tämä voi johtaa puhkeamiseen tai ilman karkaamiseen (lyhyt purskahdus, johon liittyy paineen häviäminen). Onneksi pyöräilijöille on olemassa myös yksinkertainen ratkaisu: tubeless-järjestelmä yhdistettynä renkaan sisäkkeisiin, jotka suojaavat puhkeamiselta.   
Mutta vaikka normaali tubeless-järjestelmä ei enää tiivistäkään reikäkohtaa polulla, se ei aiheuta huolta. Kätevän tubeless-korjaussarjan tai vaihtosisärenkaan avulla päästelet pyörälläsi jälleen hetkessä.

Toinen kätevä vinkki asiantuntijoiltamme 💡 kaikille klassiseen rengas-sisärengas-yhdistelmään luottaville: Jos renkaasi puhkeaa säännöllisesti ilman havaittavaa syytä useiden korjausten ja vaihtorenkaiden jälkeen, tunnustele irrotetun renkaan sisäpuoli. Vierasesineet ovat usein juuttuneet syvälle runkoon ja tulevat hitaasti läpi. Myös uusi vanneteippisarja voi tehdä ihmeitä.

Kestävyys: milloin pyörän rengas tulisi vaihtaa?

Parhaatkin pyörän renkaat kuluvat ajan ja käytön mittaan, ja pienemmälläkin käytöllä ne ikääntyvät luonnostaan. Opit tässä osiossa, miten voit tunnistaa kulumisen ja vanhenemisen merkit ja milloin sinun kannattaa hankkia uudet renkaat. Oli pyöräsi millainen tahansa, renkaiden pintaa kuluttavat erityisesti kitka, epätasaiset ajopinnat ja terävät esineet.
Jotkut maantiepyörien renkaiden valmistajat lisäävät renkaisiinsa kulumista ilmaisevia pieniä syvennyksiä, joiden avulla paljon ajavat pyöräilijät näkevät helposti renkaiden kuluneisuuden määrän. Jos syvennykset eivät enää ole näkyvissä, kannattaa hankkia uusi rengas. Kaikissa muissa renkaissa kulutuspinta näyttää itsessään merkkejä kulumisesta, olipa pinta tai kuviointi millainen tahansa. Kun renkaan keskiviivaa pitkin kulkevat urat, nappulat tai kuvio ovat lähes urien pohjan tasolla, rengas on jo kulunut merkittävästi. Reikien ja halkeamien määrä on myös merkki kovasta kulumisesta, joka lisää myös puhkeamisen riskiä. Tämä voi johtaa jopa siihen, että korkealla ilmanpaineella täytettynä sisärengas pullistaa ulkorengasta ulospäin. Viimeistään tässä kohtaa rengas pitää vaihtaa.
Nappuloiden repeäminen tai irtoaminen maastopyörän renkaan sivuilla on lisäksi merkki siitä, että jos rengasta ei vaihdeta, siitä voi hävitä pito mutkissa. Toinen ongelma, joka voi nopeasti päättää renkaan käyttöiän, ovat syvät viillot tai halkeamat renkaan sivupinnassa. Näissä tilanteissa ilmanpaineen vakaus saadaan yleensä taattua vain vaihtamalla rengas. Ulkonäöltään samantapainen mutta ei yhtä vakava ongelma ovat pienet halkeamat kulutuspinnan tai renkaan sivun kumiosissa. Tämä johtuu usein renkaan luonnollisen ikääntymisen, UV-säteiden ja alitäytetyillä renkailla ajamisen yhteisvaikutuksesta. Jotta et joudu vaihtamaan renkaita tarpeettoman useasti, saat tästä vielä lopuksi kolme vinkkiä, jotka auttavat pitämään renkaistasi huolta:
 

Vinkki 1 💡: Renkaasi pysyvät käyttökunnossa mahdollisimman pitkään, kun niiden ilmanpaine on sovitettu pyöräilijän ja mukana kannettavien tavaroiden painoon sekä ajopintoihin.
Suurempi paino vaatii korkeamman ilmanpaineen, joka vähentää kitkaa kulutuspinnan ja ajopinnan välillä ja varmistaa, ettei renkaan osiin kohdistu liikaa rasitusta. Myös jos pyöräilet kovilla ja päällystetyillä ajopinnoilla, korkea ilmanpaine on suositeltavaa. Jos puolestaan ajat vaihtelevasti eri pinnoilla, esim. metsäreiteillä, poluilla tai teillä, ilmanpaine kannattaa mukauttaa maastosta toiseen erikseen.
Ilmanpaine on hyvä tarkistaa säännöllisesti nipistämällä. Jos renkaan kulutuspintaa on helppo työntää sisään, rengas tarvitsee pikaisesti lisää ilmaa. Renkaan minimi- ja maksimi-ilmanpainemerkinnät ovat suuntaa näyttäviä, ja niihin vaikuttaa vahvasti renkaan ja vannetyypin yhdistelmä. On myös tärkeä huomioida, käytetäänkö rengasta sisäkumin kanssa vai ilman. Minimi-ilmanpainemerkintää ei kannata alittaa muutoin kuin tietynlaisissa tilanteissa, esim. jos ajat maastopyörällä lumessa. Muissa tapauksissa ilmanpainesuosituksia kannattaa noudattaa, koska niiden noudattamatta jättäminen ei ole ainoastaan riski renkaille vaan pahimmassa tapauksessa myös pyöräilijälle.

Vinkki 2 💡: Tarkista renkaat säännöllisesti siltä varalta, että terävät kivet tai lasisirut ovat päässeet uppoamaan renkaaseen. Poista ne varovasti.
Pienikin kivimurska voi painua syvälle renkaaseen ja puhkaista renkaan ajan mittaan. Jos tähän puuttuu ajoissa, renkaat pysyvät käyttökunnossa pidempään.

Vinkki 3 💡: Jos molemmat pyöräsi renkaista ovat samanlaiset, tarkista ennen niiden vaihtamista, sopisiko eturengas myös taakse.
Takarengas kuluu eturengasta nopeammin jarrutustapojen, vaihteiston ja pyöräilijän painon seurauksena. Tästä syystä takarengas pitää vaihtaa eturengasta useammin, mutta eturengas saattaa vielä olla ajokuntoinen jonkin aikaa.