Yli 800 brändiä
800 000 aktiivista asiakasta
30 päivän palautuskäytäntö

Täysjoustoiset maastopyörät – Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää täysin jousitetuista maastoajoneuvoista

Jousitus edessä ja jousitus takana – jos haluat rajatonta maastohauskuutta maastopyörällä, silloin tarvitset täysjoustoisen. Sillä joustohaarukan ja hyvin vaimennetun ajoalustan ansiosta tämä pyörätyyppi ottaa vastaan rajuimmatkin iskut polkuretkillä mallikkaasti. Riippumatta siitä, oletko kiinnostunut retkipyörästä, trail-pyörästä tai enduro-täysjoustoisesta – tällä sivulla selitämme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää täysjoustoisista maastopyöristä. Lisäksi annamme sinulle hyödyllisiä vinkkejä täysjoustoisen maastopyörän ostoon. Lisätietoja

Lajittelu Suosituin

Mikä on täysjousitettu MTB?

Kuoppainen polku Alpeilla, jyrkkä lasku alamäkeen – täysjousitettu maastopyörä, joka tunnetaan myös nimellä MTB Fully, on ykkösvalinta kaikille vaativille urheilijoille, jotka haluavat ajaa MTB:llä ilman rajoituksia ja pitää mahdollisimman hauskaa. Kuten nimestä voi päätellä ne ovat täysjousitettuja maastopyöriä. Fully on lyhenne sanoista "full suspension".

Täysjousituksellisessa pyörässä on täydellinen runko, jossa on joustohaarukka edessä ja iskunvaimennus takana. Tämä erottaa sen jäykkäperästä, jossa on vain joustohaarukka edessä, mutta takapyörä on jousittamaton. Täysjousitetut maastopyörät luotiin varmistamaan, että molemmat pyörät ovat aina kosketuksissa maahan epätasaisessa maastossa. Koska maakosketus tarkoittaa hallintaa, turvallisuutta ja hyvää pitoa pyörässä. Nämä ovat edellytyksiä polkuajolle erityisen vaativassa maastossa.

Milloin tarvitset täysjousitetun maastopyörän?

Täysjousitettu polkupyörä yhdistää kaksi asiaa, jotka takaavat maksimaalisen ajonautinnon maastopyörällä: Kokoonpanonsa ansiosta se on täydellisesti valmis maastoajoon. Molempien pyörien jousituksen ansiosta voit ajaa missä tahansa maastossa ilman rajoituksia ja kokea eeppisiä retkiä. Kaikki täysjousitetut pyörät eivät kuitenkaan ole samanlaisia. On olemassa laaja valikoima erilaisia ​​täysjousitettuja pyöriä, retkipyörästä enduro-MTB:hen. Suurin valikoima malleja löytyy kuitenkin polku- ja all-mountain fully -segmentistä.

Yleisesti ottaen, jos pidät MTB:llä ajamisesta vaativassa maastossa etkä halua rajoittua jäykkäperäisen pyörän vähemmän anteeksiantavaan jousitukseen, tarvitset täysjousitetun maastopyörän. Hinta, jonka maksat täysjousituksesta, on suurempi paino ja korkeammat pyörän kustannukset kuin esimerkiksi vastaavasta jäykkäperäisestä. Voidaan karkeasti sanoa, että MTB Fully maksaa noin 500-800 euroa enemmän kuin vastaavasti varusteltu jäykkäperäinen. Täysjousitetun MTB:n ja jäykkäperäisen maastopyörän välissä on vähintään 500 grammaa, todennäköisemmin 800 grammaa painoeroa.

Kysymykseen, ostaako täysjousitettu vai jäykkäperäinen, on helppo vastata, jos tiedät missä haluat ajaa MTB:lläsi. Arvostatko mukavuutta ja rakastatko polkuja, laskuja ja suuria seikkailuja maastopyörälläsi? Silloin sinulle sopii paremmin täysjousitettu. Jos kiemurtelevat polut, leveät metsä- ja gravel-polut ovat juttusi, sinun kannattaa valita kevyempi jäykkäperäinen.

Typologia – mitä täysjousitettuja maastopyöriä ovat saatavilla?

Kuten kaikkia pyöriä, täysjousitettuja maastopyöriä on erityyppisiä ja -mallisia. Ostopäätöksesi helpottamiseksi esittelemme sinulle tärkeimmät täysjousitetut tyypit alla. Ensinnäkin: BIKE24:stä löydät laajan valikoiman kaikkia mallivaihtoehtoja – joko retki-täysjousitetun tai enduro-täysjousitetun.

Täysjousitettu MTB-retkipyörä – astuminen täysjousitettujen maastopyörien maailmaan

Kuten jo mainittiin, täysjousitettuja maastopyöriä on erilaisia. Täysjousitettua retkimaastopyörää käytetään laajalti Siinä on 120–140 millimetriä joustovaraa, tasapainoinen geometria, jotta voit istua mukavasti, ja se tarjoaa turvallisen käsittelyn pehmeän ja luotettavan ohjauksen ansiosta. Täysjousitettu retkimaastopyörä on siksi myös täysjousitettujen pyörien lähtötason malli. Se on ihanteellinen retkille – olipa kyseessä sitten rento retki päivän päätteeksi tai todella pitkä, jopa vuorilla. Tärkeintä on, että keskityt pyörän korkeatasoiseen mukavuuteen ja kaksipyöräisesi luotettavaan luonteeseen.

Sähköpyöräsektorilla tällä hetkellä suosittujen SUV-pyörien ja retkimaastopyörien väliset rajat hämärtyvät: on olemassa myös versioita täysjousitetuista retkipyöristä, joissa on tavaratelineet, lokasuojat ja valot – nämä mallit on selvästi suunnattu touring-faneille ja -pyöräilijöille. jotka haluavat myös tehdä retkiä vaativampaan maastoon. On kuitenkin olemassa myös täysjousitettuja retkimaastopyöriä, joissa on melko paljon joustovaraa (140 millimetriä) ja hieman urheilullisempi geometria, jotka yhdistävät eron seuraavaan luokkaan: täysjousitettuun all-mountain-maastopyörään.

Täysjousitettu down-country – erittäin urheilullisiin käyttötarkoituksiin

Täysjousitetun retkipyörän lähisukulainen on täysjousitettu down-country. Erona on, että se on paljon vauhdikkaampi. Nämä pyörät, jotka tunnetaan myös täysjousitettuina cross-country-pyörinä, ovat siksi erityisen kevyitä ja laadukkaita. Tavoitteena: tasainen ylämäkeen ajo ja samaan aikaan hallinta vaikeissa laskuissa. Tyypillinen haarukan joustovara täysjousitetussa down-country-pyörässä on 120 millimetriä.

Täysjousitettu all-mountain-maastopyörä – nyt käy todella urheilulliseksi!

Täysjousitettu all-mountain-maastopyörä on urheilullisempi kuin täysjousitettu retkimaastopyörä. 140–160 millimetrin joustovaralla se tarjoaa hieman enemmän mahdollisuuksia teknisille poluille ja nopeille laskuille. Vielä tärkeämpää kuin hieman runsaampi joustovara on kuitenkin geometria: täysjousitetussa all-mountain-maastopyörässä on hieman urheilullisempi design. Eturunko on pidempi, mikä tarkoittaa, että maastopyörä on täyteläisempi ja tasaisempi polulla. Voit kuitenkin myös selviytyä haastavista laskuista paljon nopeammin ja hauskemmin. Istut myös urheilullisemmin, ja etupyörällä on hieman enemmän painetta.

Väljempien emäputken kulmien ja lyhyempien ketjunpidikkeiden ansiosta, mitä nopeampi ja tehokkaampi olet maastossa, sitä parempi MTB all-mountain on. Joidenkin all-mountain-full-sussereiden erityispiirre (tämä koskee malleja, joissa on moottori ja joissa ei ole) on, että niihin on joskus asennettu sekarenkaat: 29 tuuman pyörä edessä ja 27,5 tuuman pyörä takana. Tämän yhdistelmän tarkoituksena on varmistaa etupyörän turvallisuus kaatumisen suhteen ja takapyörän ketterä käsittely. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole selkeää trendiä MTB-maastopyörien pyörien suhteen. Valmistajasta ja konseptista riippuen jotkut ovat 29 tuuman pyörillä, kun taas toiset pyörivät 27,5 tuuman pyörillä.

Täysjousitetut trail-pyörät – maksimaaliseen hauskuuteen poluilla

Trail-pyörä on hyvin lähellä täysjousitettua all-mountain-pyörää. Ero on entistä urheilullisemmassa geometriassa ja tasaisemmissa kulmissa. Trail-pyörillä on siis yleensä 140 millimetrin joustovara, kun taas all-mountain-maastopyörillä se on yleensä 160 millimetriä.

Täysjousitettu enduro – kuuma alamäkiasiantuntija

Jos maksimaalinen alamäkiajon hauskuus on tärkein prioriteettisi, MTB-enduro on oikea pyörä sinulle. Laskeutumiset alppimaastossa, päivä pyöräpuistossa – nämä pyörät on suunniteltu vaikeisiin olosuhteisiin tukevine osineen ja paksuine, pitävine ja erittäin puhkaisunkestävine renkaineen. Täysjousitetuissa enduro-pyörissä on 10-180 millimetrin joustovara. Kuten maastopyörissä, geometriat on suunniteltu sujuvaan alamäkiajoon suurilla nopeuksilla tasaisten kulmien ja pitkän akselivälin ansiosta. Ja kuten täysjousitetuissa all-mountain-maastopyörissä, pyörien suhteen ei ole selvää trendiä: valmistajasta riippuen näitä pyöriä on saatavana 27,5 tuuman, 29 tuuman tai 29 tuuman etu- ja 27,5 tuuman takapyörien sekoituksella.

Täysjousitetut maastopyöräkategoriat yhdellä silmäyksellä

Paras tapa valita oikea täysjousitettu MTB käyttöalueellesi on käyttää samannimistä suodatinta tai joustovaraa.

  • Cross-Country: nopeille matkoille ja kilpa-ajoille, 100 mm joustovara
  • Täysjousitettu Downcountry: urheilullisille polkumatkoille, 120 mm joustovara
  • Täysjousitettu all-mountain: urheilullisen pitkä geometria, 140-160 mm joustovara
  • Täysjousitettu trail/retki: pitkä, mukava geometria, 120 - 140 mm joustovara
  • Enduro: urheilullinen, pitkä geometria, 160 - 180 mm joustovara
  • Täysjousitettu alamäkipyörä: pitkä geometria, erityispiirteenä tasainen satulakulma, 200+ mm joustovara

Täysjousitetun maastopyörän osto-opas – nämä asiat sinun on huomioitava

Täysjousitettu maastopyörä – runkomateriaali

Kategoriasta riippumatta kysymys runkomateriaalista herää jokaisen täysjousitetun MTB:n kohdalla. Tarvitsetko alumiini- vai hiilikuiturungon? Alumiinista valmistetut rungot ovat halvempia, koska materiaalia on helpompi työstää. Alumiinirungot ovat kuitenkin jonkin verran raskaampia kuin hiilikuiturungot. Vakauden, kestävyyden ja herkkyyden suhteen alumiinin ja hiilikuidun välillä ei ole suuria eroja.

Täysjousitettu maastopyörä – runko

Juuri siksi, että täysjousitetut maastopyörät tarjoavat niin suuret mahdollisuudet hauskaan maastoajoon, sinun täytyy varmistaa, että joustohaarukka ja iskunvaimennin ovat mahdollisimman laadukkaita. Ilmajousitus on aina asennettava täysjousitettuihin maastopyöriin; teräsjousillisia haarukoita ja iskunvaimentimia käytetään nykyään vain erittäin edullisissa pyörissä, aggressiivisissa enduroissa tai extreme-freerider- tai alamäkipyörissä. Haarukan ja iskunvaimentimen täytyy olla lukittavissa (lockout). Vielä parempi on alustan vaimennus, jossa on kolme vaimennustilaa: avoin täydellistä alamäkisuoritusta varten, yksi vaihe parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi nopeilla single-trackeilla ja kiinteä tila tai jopa lukitus pitkiä nousuja varten. Jos sinulla on usein mielessä pitkiä nousuja, niin myös laskettava joustohaarukka voi olla hyödyllinen, sillä sen avulla voit istua pyörällä rennommin ollessasi vuorella.

Täysjousitettu maastopyörä – renkaat

Enemmän pinnoja ja leveämmät vanteet ovat täysjousitettujen maastopyörien perusominaisuuksia. Pyörien pienempi paino vierintämassana vaikuttaa myös siihen, kuinka napakasti ne kiihtyvät maastopyörissä ja kuinka kevyeltä ne tuntuvat. Vakauden on kuitenkin aina oltava etusijalla. Kuten edellä on kuvattu, pyörän halkaisijan suhteen ei tällä hetkellä ole selkeitä suuntauksia. Pyörät 27,5 tuuman vanteilla tarjoavat hieman ketterämmän, leikkisämmän hahmon. 29 tuuman vanteilla varustetut pyörät puolestaan ​​vierivät esteiden yli pehmeämmin ja tuovat näin etuja suurissa nopeuksissa epätasaisessa maastossa. Molempien pyörän halkaisijoiden hyödyntämiseksi jotkut täysjousitetut MTB-pyörät ovat saatavilla myös ns. mullet-kokoonpanolla: 29 tuumaa edessä ja 27,5 tuumaa takana.

Täysjousitettu maastopyörä – Renkaat

Kuten pyörissä, seuraavat asiat pätevät: Koska jokaista grammaa ei lasketa MTB:ssä, renkaiden täytyy olla vähintään 2,2 tuumaa leveitä ja all-mountain MTB- ja enduro-MTB:issä enintään 2,6 tuumaa. Selkeä kulutuspinnan kuviointi takaa aina hyvän pidon – tämä on erityisen tärkeää, kun otetaan huomioon täysi teho, jonka MTB Fully tuo maahan. Korkean pistosuojauksen pitäisi olla itsestäänselvyys myös täysjousitetun maastopyörän renkaille, koska näillä pyörillä voi helposti ajaa suurilla nopeuksilla epätasaisessa maastossa.

Rengastyypin osalta yhä useammat maastopyöräilijät valitsevat sisärenkaattomat renkaat. Syynä tähän on parempi suoja puhkeaman sattuessa, mikä tarkoittaa, että edes pintaviilto vie sinua pois polulta. Raskaan painovoiman lajeille suosittelemme myös rengassisäkkeitä suuremman kuormituksen vuoksi. Löydät nämä myös BIKE24-valikoimasta.

Täysjousitetut maastopyörät – jarrut

Tehokas jarrujärjestelmä on pakollinen jokaisessa täysijousitetussa MTB:ssä. Tämä johtuu siitä, että nämä pyörät kulkevat suurilla nopeuksilla tehokkaan voimansiirtojärjestelmän ja tehokkaan jousituksen ansiosta. Jarrulevyjen halkaisijan on oltava vähintään 180 millimetriä, mieluiten 203 millimetriä, jotta ne selviävät hyvin pitkistä laskuista. Mitä suurempi jarrulevy, sitä paremmin se kestää lämpöä. Jarrujärjestelmä, jossa on neljä mäntää, on tehokkaampi ja yhdessä suurten jarrulevyjen kanssa vakaampi ja tarjoaa tasaisen korkean suorituskyvyn myös pitkissä ja kovissa alamäissä ilman ylikuumenemista.

Täysjousitetut maastopyörät – mikä muu on tärkeää

Jos ajat maastossa, satulatolppa on pakollinen. Dropper-tanko takaa sinulle tarvittavan jalkatilan ja siten rajoittamattoman käsiteltävyyden poluilla ja laskuissa. Olipa kyseessä satulatolppa tai joustohaarukka ja iskunvaimennin – ohjaustangosta tuleva kaukosäädin ei ole luksusta, vaan edellytys näiden ominaisuuksien käyttämiselle.

Täysjousitettu maastopyörä – Yhteenveto

  • Täysjousitetut MTB:t ovat maastopyöriä, joissa on kaksoisjousitus – edessä ja takana
  • Täysjousitetut maastopyörät ovat kokoonpanollaan täydellisesti valmiita maastoajoon
  • Täysjousitettuja maastopyöriä on saatavana erilaisilla jousituskokoonpanoilla – käyttötarkoituksesta riippuen.
  • Kun ostat täysjousitettua maastopyörää, varmista, että siinä on laadukas jousitus, jotta voit hyödyntää pyörän täyden potentiaalin maastossa ja pidemmillä matkoilla.
  • Kiinnitä huomiota vahvaan jarrujärjestelmään, jossa on suuret jarrulevyt, vakaat pyörät ja renkaat, joilla on hyvä pito, jotta MTB kestää täysin suuria nopeuksia.
  • Se, onko runko valmistettu alumiinista vai hiilikuidusta, ei ole yhtä tärkeää täysjousitetussa maastopyörässä. Toiminnallisesti näiden kahden materiaalin välillä ei ole juurikaan eroa, vain hiilikuidulla on etuja painon suhteen.