Yli 800 brändiä
800 000 aktiivista asiakasta
30 päivän palautuskäytäntö

Pyörän ketju – Voimansiirron tärkein lenkki

Pyöräilystä kiinnostuneet ja potentiaaliset pyöränostajat keskittyvät yleensä runkoon, haarukkaan tai asennettuihin kiekkoihin. Yksi pyörän komponentti jää usein epäoikeudenmukaisesti unohduksiin: pyörän ketju. Pyörän ketjut ovat mahdollistaneet luotettavan voiman siirron kammelta takapyörään jo yli 130 vuoden ajan. Nykyäänkin ne ovat vain osittain korvattavissa ja ovat korvaamaton standardi nykyaikaisimmissakin maantiepyörän ja maastopyörän vaihteistoissa. Lisätietoja

Lajittelu Suosituin

Polkupyörän ketjut: Yleiskatsaus

Polkupyörän ketjun kehitys

1800-luku oli polkupyörän kehityksen todellinen edistyksen aikakausi. Teollisen vallankumouksen myötä polkupyöristä tuli yhä enemmän edullinen henkilökohtainen kulkuväline. 
Alunperin tavanomaisissa velosipedeissä ei käytetty ketjua voimansiirtoon, vaan polkimet siirsivät tehon suoraan ohjaamaansa etupyörään. Tämä lisäsi onnettomuusriskiä korkeuden ja jarrujen puutteen lisäksi ja merkitsi sitä, että pyöräily oli aiemmin melko vaarallista.  
Tämä kaikki muuttui turvallisen polkupyörän kehityksen myötä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun polkupyörässä oli kaksi samankokoista pyörää, taaksepäin kallistuva etuhaarukka ja satula, joka istui hyvin kampiakselin taakse. Toisaalta tämä merkitsi myös sitä, että tämän tyyppiseen pyörään tarvittiin uusi tapa siirtää voimaa, joten turvallisen polkupyörän kehitys merkitsi myös ketjuvoimansiirron syntyä. Pyöräilijän tuottama voima välitettiin erityisesti polkupyöriin kehitetyn etuhammasrattaan, hampaan ja ketjun kautta, kuten nykyäänkin. 1870-luvulla kehitetty polkupyörä oli siksi prototyyppi polkupyörille, joilla ajamme nykyään.

Aluksi pyöräilijän tuottamaa voimaa ei siirretty kovinkaan tehokkaasti suuren kitkan vuoksi. Kekseliäät insinöörit, kuten sveitsiläinen Hans Renold, alkoivat tarkastella ongelmaa ja totesivat polkupyörän ketjun tärkeimmäksi kehitettäväksi alueeksi. Vuonna 1880 hän jätti patenttihakemuksen kehittämästään rullaketjusta ja hänet voidaan luokitella nykyajan polkupyörän ketjun keksijäksi. Lisää innovaatioita seurasi 1900-luvulla vaihteenvaihtajajärjestelmien erikoisvaihteistoketjujen myötä. Niiden perusperiaatetta käytämme edelleen vakiona. Tätä taustaa vasten haluamme kertoa lisää siitä, miltä nykyaikaiset polkupyörän ketjut näyttävät. Lue lisää saadaksesi lisätietoja.

Miltä nykyaikaiset polkupyörän ketjut näyttävät?

Jokainen ketju koostuu useista metallilenkeistä. Sama koskee polkupyörissä käytettyjä ketjuja, jotka koostuivat jo varhain yli 100 lenkistä. Jos mennään yksityiskohtiin, aikaisempien ja nykyään käytettyjen ketjujen välillä on itse asiassa suuria eroja. Nykyajan ketjujen on oltava vakaita ja siirrettävä voimaa minimaalisella kitkahäviöllä
Polkupyörän ketju koostuu lenkkipareista, jotka on yhdistetty samaan tasoon. Nämä lenkit koostuvat seuraavista:

  1. Liikkuvat ulkolevyt
  2. Holkilliset sisälevyt
  3. Niitit pitämään ne paikoillaan
  4. Liikkuvat rullat, jotka ovat niittien päällä

Siitä nimi: rullaketjut. Kaikki nykyajan polkupyörän ketjujen 114 tai 116 lenkkiä on valmistettu yksinomaan teräksestä.  
Suosittelemme käyttämään ketjua, jossa on vähintään nikkeli- ja kromipinnoitetut ulkolevyt, joten ruostumisen mahdollisuutta ei ole. Kokonaan nikkelillä ja kromilla päällystetty ketju olisi vielä parempi vaihtoehto. 
Huolimatta siitä, kuinka hyvin 114-ketjun lenkit ovat pinnoitettuja, ilman oikeaa voitelua ei voida taata pitkäkestoista korroosiosuojaa. Siksi sinun on aina levitettävä polkupyörän ketjuun riittävästi öljyä, kuivavoiteluainetta tai vahaa. Saat lisätietoja lukemalla osion Polkupyörän ketjun huoltaminen.

Liitostapit ja lenkit

Erikoisketjutyökalua ja liitostappia on käytetty pitkään ketjun päiden yhdistämiseen. Tämä on edullinen vaihtoehto, mutta siinä voi myös helposti epäonnistua. Jos aiot ostaa liitostapin, sinun on tiedettävä, onko pyörässäsi 9-, 10-, 11- vai 12-vaihteinen rataspakka. Niitin hännän pituus riippuu tästä. Tappi voidaan käyttää vain kerran,
toisin kuin lenkit, joita voidaan käyttää useita kertoja. Polkupyörien lenkeillä tai liitoksilla on eri nimet riippuen siitä, kuka ne on valmistanut. Shimanolla on Quick Link, kun taas SRAM:illa on PowerLink, KMC:llä MissingLink ja Wippermannilla on yksinkertaisesti Link. 

Lisäksi oikeita lenkkejä voidaan käyttää uudelleen liian paljon lyhennetyssä ketjussa ongelmitta yhdessä toisen lenkin kanssa.

Jatka lukemista selvittääksesi polkupyörän ketjujen väliset erot ja kuinka saat tietää, millainen ketju pyörässäsi on.

Millaisen polkupyörän ketjun tarvitsen?

BIKE24-kaupasta löydät täyden valikoiman polkupyörän ketjuja. Jos etsit pyörääsi tiettyä ketjua, oikean ketjun löytäminen voi joskus olla vaikeaa. Saatat ihmetellä: Millaisen ketjun tarvitsen maastopyörääni? Mitä 9-vaihteinen tarkoittaa?

Älä stressaa – me autamme ja kerromme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota polkupyörän ketjua ostaessa! 
Aloitetaan hyvistä uutisista: jako on sama kaikissa ketjuissa, 1/2 tuumaa kahden niitin välissä. Erot ovat sisälevyjen välisessä sisäisessä leveydessä ja niittien ulkoleveydessä (tunnetaan myös tapin pituutena), mitattuna ulkolevyistä.

Tietyt yksinopeuksiset ketjut napavaihteille, coaster-vaihteistonavoille, BMX- ja ratapyörille ovat sisältä leveämpiä, 1/8” ja materiaaliltaan paksumpia, samoin kuin etuhammasratas ja hammas. Jos pyörässäsi on napavaihteet tai se on oikeanlainen yksivaihteinen, tämä parantaa sen kestävyyttä. Valikoimasta löytyy myös 3/32” polkupyörän ketjuja napavaihteille, sähköpyörille ja BMX:ille. Ennen kuin ostat ketjun napavaihteistoon tai yksivaihteiseen voimansiirtoon, on siksi suositeltavaa tutustua hampaiden ja hammasrattaan paksuuksiin. Vaikka 1/8" ketju sopii 3/32" hammaspyörille, hampaissa on liikaa tilaa poikittain. 3/32" leveä ketju ei kuitenkaan sovi 1/8" hammasrattaisiin ja hampaisiin missään tapauksessa. 
3/32" ketjujen mitat ovat samat kuin 6/7/8-vaihteisten ketjujen ja päinvastoin. Vaihteistoketjuissa on usein viistetyt ulkolevyt paremman vaihteenvaihdon aikaansaamiseksi. Lisäksi sähköpyörien ketjut ja sallitut polkupyörien osat on vahvistettu, jotta ne kestävät moottorin niihin lisäämää tehoa pitkällä aikavälillä.  
Vaihtoehto yksivaihteisen pyörän, jossa on suora ketjulinja, ketjulle olisi kumihihna. Hihnakäytöt ovat kaiken kaikkiaan kalliimpia, mutta myös kestävämpiä ja toimivat sujuvasti.

Pyörissä, joissa on 9 vaihdetta tai enemmän, sisäleveys pysyy 11/128 tuumassa, kun taas ulkoleveys pienenee, mitä enemmän vaihteita on. Tämä on välttämätöntä, sillä ohuempaa, joustavampaa polkupyörän ketjua tarvitaan erityisesti silloin, kun takarataspakassa on enemmän hampaita. Seuraavassa taulukossa esitetään, kuinka leveydet pienenevät vaihteiden määrän kasvaessa.

Vaihteiden lukumäärä Ulkomitat Koko
9-vaihteinen ketju 6,7 mm (SRAM PC-951) 1/2" x 11/128"
10-vaihteinen ketju 5,9 mm (Connex 10SG) 1/2" x 11/128"
11-vaihteinen ketju 5,65 mm (KMC X11SL) 1/2" x 11/128"
12-vaihteinen ketju 5,15 mm (Campagnolo Record 12s) 1/2" x 11/128"


Kuten näette, 11-vaihteista ketjua ei voi erottaa 12-vaihteisesta ketjusta pelkästään valmistajan antamien mittatietojen perusteella. Siksi sinun on tarkistettava ennen ostoa, kuinka monta vaihdetta pyörässäsi on. 
Jos olet epävarma, suosittelemme pyytämään BIKE24-asiantuntijoita tarkistamaan leveyden työntömitalla.

Maantiepyörä vai MTB – Onko ketjuilla väliä?

Kokemuksemme mukaan, jos sinulla on 9- tai 10-vaihteinen pyörä, voit käyttää samantyyppistä ketjua maantie- tai maastopyörääsi, mikäli pituus on oikea.  
Maantiepyörän ketjut ovat yleensä kevyempiä kuin MTB ketjut käytettyjen onttojen pulttien ja koneistettujen levyjen vuoksi, mutta ne ovat myös alttiimpia likaantumaan, mikä puolestaan ​​nopeuttaa kulumista.

Jos pyörässäsi on 11 tai enemmän vaihdetta, ja etenkin 12-vaihteisissa, vaihteiden vaihtamisen tasaisena pitämisessä on vähemmän toleranssia, koska hampaiden väliset etäisyydet pienenevät.  
Tästä syystä valmistajan suosittelemaa maantie- tai maastopyöräketjua pitäisi käyttää pyörissä, joissa on ajanmukaiset maantie- tai maastopyörävaihteet. Alan johtajat, kuten Shimano, SRAM ja Campagnolo, suosittelevat käyttämään tiettyjä rataspakkojen, ketjujen ja hammasrattaiden yhdistelmiä tasaisen vaihteenvaihdon ja optimaalisen energiansiirron saavuttamiseksi.

BIKE24:stä löytyvät ketjut ovat kaikki pohjimmiltaan erityisesti maantiepyörille tai MTB:ille tarkoitettuja. 
Suurin osa tarjolla olevista ketjuista on viimeistelty hopealla ulkokromauksen vuoksi, mutta meillä on myös eksoottisempia malleja, kuten mustia ketjuja punaisilla niiteillä tai kullanvärisiä ketjuja titaaninitridipinnoitteella. Jos huolehdit voimansiirrostasi oikein, se kääntää varmasti päät tämän kaltaisilla katseenvangitsevilla ketjuilla.

Oikea pituus – kuinka monta lenkkiä tarvitsen?

Whether you need to order a chain with 112, 114, or 116 links depends on the length of your chainstay or frame, the type of frame you have – full sus or hardtail – and the number of teeth on your chain rings. The easiest thing to do is to count the number of links on your old chain. If you have already gotten rid of your old chain, or if it was too long, then you have several ways of finding out the right chain length for you.

You can find out the optimal chain length using this formula:

Chain Length (CL) = 0.157 x a + 1/2 T1 + 1/2 T2 + 2 

a = length of chainstay in mm (middle of the bottom bracket axle to the middle of the rear wheel axle) 
T1 = number of teeth on the largest chain ring (front) 
T2 = number of teeth on the largest cog (rear cassette)

The result should always be rounded up to an even number. For example, 113 should be rounded up to 114 links and 115 to 116. 
Particularly long chains with 116 links can also be used as synchronizing chains for tandem bikes. Tandem bikes usually feature two chains put together so that the power from the captain (or driver) and stoker can be transferred simultaneously.

There are also practical ways of determining chain length over and above the mathematical formula.  
Here’s some more information on the method currently used by SRAM.  
The new chain is placed over the largest cog and chain ring according to the direction of movement, leaving out the rear derailleur. Now place the left end over the right end, making sure they are slightly taut. You now have to cut the right end of your bike chain after it has overlapped the third rivet on the left end. You should then have two inner links at the ends. 

Kuinka polkupyörän ketju puhdistetaan ja voidellaan

Kun alat kuulla kovia narisevia ja vinkuvia ääniä voimansiirrosta, se tarkoittaa, ettei ketjusi ole riittävän hyvin voideltu ja liikkuu kuivana. Tämä aiheuttaa väistämättä hammasrattaiden, rataspakan ja myös itse ketjun nopean kulumisen. Sinun ei pidä viivytellä tässä – ala huoltaa polkupyöräsi ketjua joko öljyllä, erikoisvahalla tai jollakin kuivavoiteluaineella. Monilla pyöräilijöillä on omat käsityksensä oikeasta voiteluaineesta. Käsittelemme plussat ja miinukset tarkemmin myöhemmin.

Kone on voidellut tehtaalla suurimman osan saatavilla olevista polkupyörän ketjuista. Siksi haluaisimme kertoa polkupyörän ketjun öljyämisestä itse. Voit levittää öljyä suoraan ketjuun ilman esikäsittelyä. Polkupyörän ketjuissa käytettävällä öljyllä on se etu, että sitä on laajalti saatavilla mistä tahansa ja eri valmistajien öljyjä voidaan sekoittaa.

Ennen kuin käsittelet erittäin tärkeän ketjun energian siirtämiseksi ajajalta pyörään puhtaalla voiteluaineella, koko ketjuvoimansiirto on pudistettava. 
Ohut ruuvimeisseli voi auttaa poistamaan suuria palasia ylimääräistä voiteluainetta. Tämän jälkeen voit alkaa hieroa rataspakkaa, ketjua ja hampaita ohueen öljypohjaiseen puhdistusaineeseen kostutetulla liinalla. Aseta kangas pyörän ketjun ympärille ja ala kelata taaksepäin. Riippuen siitä, kuinka likainen se on, saatat joutua toistamaan tämän prosessin useita kertoja, kunnes ketju todella säihkyy.

Voit helpottaa koko prosessia ja jopa pitää sormesi puhtaina käyttämällä erityistä ketjunpuhdistuslaitetta. Avaa laite ja kiinnitä se ketjuun. Kun tämä laite on täytetty ketjunpuhdistusaineella, joka peittää sisällä olevat harjat, se tekee taikojaan ja saa lenkit jälleen säihkyvän puhtaiksi.

Nyt on aika öljytä ketjusi. Tehdäksesi tämän oikein, aloita levittämällä öljyä levyjen päällekkäin oleviin kohtiin ja rulliin. 

Ympäristön suojelemiseksi suosittelemme käyttämään vain se verran öljyä kuin tarvitaan ja niin vähän kuin mahdollista!

Kun ketjun osa ennen sinua on öljytty riittävästi, voit painaa poljinta kääntääksesi ketjua ja öljytä loput lenkit. 
Jotta öljy ehtii kunnolla kiinnittyä ketjuun, se on jätettävä vaikuttamaan, mieluiten yön yli. Ota ennen seuraavaa pyöräilykertaa puhdas liina, laita se ketjun ympärille ja vedä ketjua vielä kerran läpi.

Pyörän ketjun vaihto ilman koukkua

Huolimatta siitä, kuinka hyvin hoidat voimansiirtoasi, se kuluu jossain vaiheessa ja ketju venyy. Tämä voidaan tarkistaa helposti ketjunmittaustyökalulla tai jos todella osaat asiasi, työntömitalla. Muita selkeitä merkkejä voimansiirron vaihtotarpeesta on ketjun jatkuva pois hyppääminen sekä jos pyöräsi vaihteiden vaihto on huonontunut merkittävästi.

Jotta voit avata pyörän ketjun ja asentaa uuden, tarvitset vähintään ketjun niittaustyökalun, yhdistelmäpihdit ja soveltuvin osin lenkkipihdit. Kun hammaspyöräsarja, joka on yleensä myös kulunut, ja ehkä myös vanhat hammasrattaat on vaihdettu, on ketju vaihdettava. Tämä tarkoittaa uuden ketjun asentamista, leikkaamista ja sulkemista. 
Voit lukea optimaalisen ketjun pituuden löytämisestä täältä: ”Oikea pituus – kuinka monta lenkkiä tarvitsen?”. 
Kun olet katkaissut ketjun oikean pituiseksi, ohjaa ketjun vasen pää takavaihteenvaihtajan läpi – ylärissapyörän yli, alarissapyörän ympäri takaapäin – ennen sen sulkemista lenkillä, joka on asennettu liikesuunnassa. Kierrä lopuksi poljinta, kunnes lenkki on ketjunpitimen yläpuolella, pidä takapyörää paikallaan ja paina poljinta. Kuulet selkeän napsahduksen, joka ilmaisee, että voimansiirtosi on nyt valmis useiden kilometrien pyöräilyyn.