- Home
- Pyöräily
- Polkupyörän varaosat
- Polkupyörän sisäkumit
Kaikille sisärenkaista kiinnostuneille – Sopivat sisärenkaat pyöriin, renkaisiin ja muuhun!
Polkupyörän sisärengas muodostaa venttiilillä suljetun ilmatyynyn, joka reagoi joustavasti maaston epätasaisuuksiin. Tämän tiesit varmasti jo, mutta miten on seuraavien visailukysymysten laita? Kuinka vanha sisärengas-ulkorengas-periaate on ja mistä ensimmäiset valmistettiin? Kuinka moninkertaiseksi sisärengas venyy pumpatessa? Paljonko keveimmät sisärenkaat nykyään painavat? Heräsikö kiinnostus? Jos haluat tietää vastaukset ja lisää jännittäviä faktoja sisärenkaiden uusimmista kehitysvaiheista, olet täällä juuri oikeassa paikassa! Lisätietoja
Löydät seuraavat kohdat tästä artikkelista (napsauta linkkiä siirtyäksesi suoraan kyseiseen osioon):
- Pyörän sisärenkaan keksiminen
- Pyörän sisärenkaan rakenne ja toiminta
- Mille lajeille sisärengas on tarkoitettu?
- 26" tai 28" sisärengas – mikä koko sopii renkaaseeni?
- Pyörän sisärengas butyylistä, lateksista vai muovista?
- Sisärengasmateriaalit yksityiskohtaisesti
- Pistosuojaus, paino ja hinta yhteenvetona
- Venttiilityypit ja -pituudet
- Oikeat sisärengastarvikkeet
Pyörän sisärenkaan keksiminen
On hyvin todennäköistä, että olet jossain vaiheessa ajanut mukulakivien yli pitkän matkan. Sen jälkeen tunnet olosi hyvin ravistelluksi. Tältä pyöräilijöistä on täytynyt tuntua lähes koko ajan lähes 1800-luvun loppuun asti.
Heidän tuolloin käyttämät teräsrunkoiset pyöränsä painoivat helposti 20 kiloa, eikä monikaan katu ollut päällystetty. Tässä vaiheessa renkaat olivat vielä umpikumista, joka oli erittäin raskasta – he olivat etsineet turhaan kevyttä sisärengasta ja ajomukavuutta.
Erään anekdootin mukaan skotlantilainen keksijä ja visionääri Robert William Thomson koki tämän ongelman myös tuon aikakauden ajoneuvojen kanssa, minkä vuoksi hänen sanotaan vuonna 1845 alkaneen kokeilla ilmatäytteisiä eläinten suolia ja nahkarengasta vaununsa pyörissä. Todellinen läpimurto pyörän sisärenkaissa tuli kuitenkin reilut 40 vuotta myöhemmin. Vuonna 1888 John Boyd Dunlop haki patentin pneumaattiselle polkupyörän renkaalle, joka sisältää sisärenkaan. Siinä on Dunlop-venttiili (tunnetaan myös polkupyörän venttiilinä), joka on edelleen laajalti käytössä.
Pyörän sisärenkaan rakenne ja toiminta
Tarkasti ottaen pyörän sisäkumi on ilmatiiviisti suljettu, muovista tai kumista valmistettu ohutseinäinen rengasputki, jonka sisäpuolella on venttiili. Rengasmateriaali, jonka paksuus on 1,5–0,45 mm, liimataan vulkanointi- tai nykyaikaisilla liimateknologioilla. Butyylirenkaan sisällä on yleensä talkkijauhetta, joka estää kumin tarttumisen yhteen. Tarttuminen vaikeuttaisi sen täyttämistä.
Tämä erittäin kevyt ja ainutlaatuisen herkkä rakenne muodostaa järjestelmän, joka sisältää renkaan ja vanteen tai pyörän, suojaamaan sitä kaikilta puolilta ja vaimentamaan ajajaan kohdistuvia iskuja ja epätasaista maastoa. Samalla vierintämassa on vähentynyt huomattavasti umpikumirenkaisiin verrattuna. Sisärengas voidaan sijoittaa joko puoliavoimen clincher-renkaan sisään tai ommella sisään tubular-renkaaseen. Viimeksi mainitussa tilanteessa käytetään nykyään yleensä erikoiskevyttä lateksirengasta.
Olettaen, että pyöräsi on ollut varastossa jonkin aikaa talven yli, on erittäin todennäköistä, että rengas on jo melkein tyhjentynyt. Joten kurkottelet pyöräsi pumppua. Mutta mitä sisällä oikein tapahtuu? Kun pumppaat sisärengasta sen ollessa asennettuna, elastisen materiaalin sisäpuolelle muodostuu painetta. Pyörän sisärengas laajenee joskus jopa 4 kertaa alkuperäiseen pinta-alaansa nähden, kunnes renkaan sisäpuolella ja vanteen pohjassa saavutetaan sama paine. Jos pumppausta jatketaan, sisällä oleva ilma kompressoituu entisestään ja painetta muodostuu vielä enemmän – jopa 11 baariin.
Ilmanpaineen yleinen periaate on: Painetta on oltava riittävästi, jotta kosketuspinta on niin pieni kuin haluttu pito, jotta mikään ei murru.
Muuten on valitettavasti olemassa sisärenkaan, renkaan ja vanteen vaurioitumisvaara, tai rengas tyhjenee. Jos olet epävarma, hyvä lähtökohta on renkaaseen merkitty paine.
Mitä leveämpi vanne, sitä suurempi ilmamäärä renkaassa tai sisärenkaassa on, jolloin minimipaine voi olla vastaavasti pienempi. Kuitenkin seinämän paksuudesta ja lämpötilasta riippuen muutama ilmamolekyyli diffusoituu sisärenkaan läpi ajan myötä. Joten sinun täytyy pumpata sitä aika ajoin.
Mille lajeille sisärengas on tarkoitettu?
Mille lajeille sisärengas on tarkoitettu?
Periaatteessa sisärengas sopii kaikille pyörille, esimerkiksi maantie-, maasto-, kaupunki- tai lastenpyörille. Tässä on yleiskatsaus pyörän sisärenkaan eduista ja haitoista, jotta ymmärrät, mihin käyttötarkoitukseen se sopii parhaiten.
Edut | Haitat |
voit ostaa sisärenkaita ympäri vuorokauden melkein kaikkialta, kaiken kokoisina – sisärenkaiden myyntiautomaateista joillakin alueilla | kitka (jousto) sisärenkaan ja vaipan välillä aiheuttaa suorituskyvyn heikkenemistä |
helppo asentaa, korjata tai vaihtaa | enemmän vierintämassaa |
voidaan käyttää kaikkien clincher-renkaiden ja yhteensopivien vanteiden kanssa | matala painealue on alttiimpi pistoille ja iskuille |
voidaan helposti vaihtaa tubeless-järjestelmään, jos rengas rikkoutuu | |
korkea paineenkestävyys ja vähäinen materiaalin ikääntyminen | |
edulliset kustannukset |
Tältä pohjalta sisärengas toimii parhaiten pyörissä, jos tavoitteena ei ole puristaa viimeistäkin pisaraa suorituskyvystä tai pidosta, vaan toteuttaa vähän huoltoa vaativa, kestävä järjestelmä. Tämä sisältää esimerkiksi arkipyörät, kuten kaupunki- ja retkipyörät, sekä lasten pyörät.
Näihin pyöriin vakiomallit, joiden normaali seinämäpaksuus on n. 1 mm tarjoavat hyvän tasapainon kestävyyden, iskusuojan ja kohtuullisen painon välillä. Mutta klassisessa katupyörässä, maantiepyörän sisärenkaat ovat edelleen ykkösvalinta harjoituksiin ja retkiin, koska sisärenkaattomien ja tubular-renkaiden edut tuskin ovat suuremmat kuin tämän harrastuslajin korkeammat kustannukset ja monimutkainen käsittely.
Kilpailu- ja ammattitasolla asiat näyttävät hieman erilaisilta: siellä useimmat ihmiset valitsevat tubular-renkaat. Niissä on pienempi vierintämassa minimaalisella vierintävastuksella. Gravel-pyörät toimitetaan usein valmiiksi sisärenkaat valmiiksi asennettuina. Mutta sisärenkaattomat järjestelmät ovat suosittu jälkiasennusvaihtoehto.
Maastopyöräilijät haluavat aina erityisiä teknisiä lisävarusteita – se ei yllätä. Leveässä rengasprikaatissa trendibarometri on kääntynyt ratkaisevasti pois sisärenkaista kohti sisärenkaatonta. Jos et ole kaksipyöräisten tekniikan asiantuntija tai haluat säästää rahaa, kumiset ilmatyynyt ovat silti hyvä valinta. Sama koskee uusia maastopyöräilyn aloittajia. Uusi MTB toimii yhtä hyvin sisärenkailla. Käytä aikaa sisärenkaan kanssa ajoon testataksesi rajojasi. Kun renkaasi ovat kuluneet, voit aina vaihtaa ne. Kun alat käyttää sisärenkaatonta järjestelmää, sinulla on silti aina oltava mukana MTB-sisärengas paidan taskussa tai repussa. Se on usein viimeinen pelastus polun lopussa.
Entä jos olet hienosäätänyt pyöräsi kevyeen painoon, mutta haluat silti yksinkertaisen sisärenkaan käsittelyn, johon olet tottunut? Silloin ohuemmasta butyylistä tai jopa muovista valmistetut kevyet sisärenkaat ovat oikea valinta sinulle. Vain pieni ero hinnassa ja joskus myös kestävyydessä: voit vähentää vierintämassaa n. 100 grammaa käyttämällä uusimpia tuotteita, jotka on valmistettu ohuemmasta butyylistä tai erittäin kevyestä kestomuovista – ei pidä aliarvioida!
Opi selvittämään, minkä kokoisen sisärenkaan tarvitset ja mitä sisärengastyyppejä ja teknisiä tietoja on saatavilla seuraavissa kappaleissa.
26" tai 28" sisärengas – mikä koko sopii renkaaseeni?
Esimerkki täysin tavallisesta pyöräliikkeen päivästä. Asiakas: "Tarvitsen 28" polkupyörän sisärenkaan, myyjä: "Mihin rengasleveyteen ja pyörään tarvitset renkaan? Valikoimastamme löytyy yli 30 eri kokovaihtoehtoa kokoa 28", eri venttiilityypeillä ja eri painoisina."
Ostatpa sitten seuraavan sisärenkaan verkosta tai kaupasta, jotta et olisi hämmentynyt valinnasta, kerromme sinulle, kuinka löydät oikean sisärenkaan koon pyörääsi.
Mikä tärkeintä: sisärenkaidesi koko riippuu renkaiden koosta ja leveydestä.
Jos ostit pyöräsi jälleenmyyjältä ajovalmiina ja joudut vaihtamaan sisärenkaan ensimmäistä kertaa, voit ostaa tavallisesti sisärenkaaseen leimatun tai painetun merkinnän perusteella.
Saatat löytää yhden kolmesta mahdollisesta merkinnästä; mitat tuumina, ETRTO-spesifikaatio ja/tai ranskalainen kokomerkintä. Selvitä, mitä kukin merkki tarkoittaa renkaan ja pyörän koon suhteen ja mitä esimerkiksi 26" tarkoittaa muissa kokojärjestelmissä, tästä pyörän renkaita koskevasta artikkelistamme: Kokojärjestelmät clincher-renkaille.
Saatat löytää seuraavat tiedot MTB-sisärenkaastasi: 27,5" (koko tuumina), 54/75-584 (ETRTO), 650B (ranskalainen koko). Jos kuitenkin ajat maantiepyörän sisärenkaalla, se saattaa näyttää tältä: 28", 18/25-622/530, 700C.
Ainoa todella luotettava kokomäärittely on ETRTO. Ensimmäinen osa viittaa leveyteen millimetreinä. Esimerkiksi MTB-esimerkissä se on 54–75 mm. Toinen merkintä – esimerkissä 584 – koskee renkaan sisähalkaisijaa mitattuna vanteen jalkaosasta. Alkaen-päättyen-alue on vakio, koska sisärengas on joustava ja voi venyä moninkertaiseksi alkuperäisen kokonsa verran kuin ilmapallo. Entä jos rengas ei ole rikki, mutta haluat valmistautua varmuuden vuoksi? Älä huoli – sinun ei tarvitse vielä poistaa sisärengasta. Voit ostaa sisärenkaan myös ETRTO-rengaspainemäärittelyn perusteella. Entä jos et löydä ETRTO-spesifikaatiota ja renkaassasi tai sisärenkaasi on vain salaperäinen merkintä, kuten 28x1 1/2 x 1/8"? Ei huolta.
Voimme selittää yksinkertaisella tavalla, mikä vastine olisi ETRTO-järjestelmässä: Pyörän renkaat - Kokojärjestelmät clincher-renkaille.
Nyt tiedät, mikä pyörän sisärengas sinun on ostettava, mutta olet silti huolissasi väärän tyypin valinnasta? Kysy rohkeasti BIKE24-huoltotiimiltämme asiantuntevia neuvoja.
Pyörän sisärenkaan koon lisäksi sinun on myös valittava eri materiaaleista ja paksuuksista. Ota selvää, mitkä ovat tärkeimmät näkökohdat.
Pyörän sisärengas butyylistä, lateksista vai muovista?
What if you had a flat tire and want to make your bike roadworthy again with new tubes, or reduce the rotating mass at the key point? But when you go to buy an inner tube you are faced with an absolute deluge of tube variants and descriptions, such as Extralight, Downhill and Supersonic. In this section we give you an overview of materials and specifications. Furthermore we’ve provided a comparison showing puncture protection, weight and price ranges and general availability.
Tarkkaa tietoa sisärenkaan materiaaleista
Pyörän sisärenkaat on valmistettu butyylikumista, lateksista tai muovista.
Näistä butyyli on eniten käytetty, vakiintunut ja halvin materiaali. Synteettinen kumi alkoi korvata kautsusta valmistettua luonnonkumia yli 70 vuotta sitten. Butyylisisärenkaat ovat erittäin stabiileja paineen alla normaalilla seinämäpaksuudella, eivätkä ne ole lämpöherkkiä. Käyttötavasta riippuen seinämän paksuudet voidaan optimoida joko pienemmän painon tai kestävyyden lisäämiseksi. Esimerkiksi tavallisen kestävän freeride/alamäki-sisärenkaan seinämän paksuus on 1,2 mm ja se painaa noin 300 g. Schwalben Extralight- tai Continentalin Supersonic-sisärengasspesifikaatio on sitä vastoin enemmän painoa minimoiva malli, alle 70 g maantiepyörässä ja noin 130 g MTB:ssä. Valitettavasti seinämän paksuuden pienentyessä tämä aiheuttaa kasvavaa ristiriitaa pistosuojauksen, paineen stabiilisuuden ja joustavuuden sekä painon suhteen.
Käytännössä tämä tarkoittaa: Butyylikumista valmistettuja ohutseinäisiä pyörän sisärenkaita on pumpattava useammin. Mutta samalla kevyet sisärenkaat ovat yleensä joustavampia, mikä tarkoittaa, että taipuessa menetetään vähemmän energiaa ja vierintävastus on pienempi. Lähes kaikki suuret sisärengasvalmistajat valmistavat pääosin butyylisisärenkaita, jotka ovat yhteensopivia aivan kaikkien polkupyörätyyppien ja pyöräkokojen sekä lasten tasapainopyörien ja autojen kanssa. Vakiobutyylirakenteen lisäksi voit saada myös erikoisversioita, joissa on ylimääräinen pistosuojaus käyttämällä korjaustiivistettä ja/tai erityistä lisäsisäkettä.
Kun pyörämaailmassa puhutaan lateksisisärenkaista, sillä tarkoitetaan itse asiassa kumipuun luonnollisesta mehusta valmistettuja sisärenkaita. Kaikki polkupyörien sisäkumit valmistettiin tästä materiaalista ennen toista maailmansotaa. Koska uuttoprosessi oli monimutkainen ja sen tuonti oli kallista, he kehittivät butyylikumin.
Mutta lateksilla on etu: Sillä on pienempi tiheys kuin butyylillä samalla seinämäpaksuudella, mikä tekee lateksirenkaista kevyempiä. Lisäksi luonnonkumilla on joustavammat ominaisuudet, mikä tekee lateksirenkaista kestävämpiä pistoja ja iskuvaurioita vastaan (parempi pistosuojaus): Lateksilla on myös matala vierintävastus oikeassa paineessa.
Lateksipinta kuitenkin muuttuu tahmeaksi lämpötilasta riippuen. Ne on peitetty talkilla, jotta ne eivät tartu renkaaseen. Tämä on uusittava säännöllisesti, kun teet esim. pyörän kevättarkastusta.
Missä on valoa, siellä on myös varjoa. Lateksisisärenkaiden suurin haittapuoli on niiden korkea ilmanläpäisevyys eli toisin sanoen jatkuva painehäviö. Ne on pumpattava ennen jokaista retkeä ja kilpailua. Muista, että luonnonkumi on herkempi rasvalle ja öljyille lateksisisärenkaita varastoitaessa ja kuljetettaessa.
Ikävä kyllä lateksisisärenkaiden valikoima pienenee koko ajan, koska sisärenkaattomat ja muoviset sisärenkaat syrjäyttävät niitä markkinoilta. Nämä sisärenkaat ovat useimmiten edelleen saatavilla vain maantiepyörille, cyclocross- ja gravel-pyörille.
Kestomuovit ovat kolmas vaihtoehto ja nykyaikaisin ja innovatiivisin materiaali sisärenkaisiin. Sisärenkaat koostuvat 100-prosenttisesti TPU:sta tai TPE:stä – mukaan lukien venttiili, mikä tekee niistä täysin kierrätettäviä ja erittäin kestäviä. Tämä oli vain ensimmäinen joukko muovisiin sisärenkaisiin liittyviä etuja.
Uusi ohutseinäinen materiaali tekee niistä myös uskomattoman kevyitä ja samalla erittäin joustavia ja repeytymättömiä kaikissa lämpötiloissa. Tämä lisää pistosuojaa ja ”käärmeen pureman” vastustuskykyä sekä minimoi vierintävastuksen. Muovisten sisärenkaiden paineenkestävyys on myös kunnioitettava ja verrattavissa normaalin seinämänpaksuuden butyylivaihtoehtoihin.
Muuten: mitä paksumpi normaali sisärengas on, sitä suurempi on sen pakattu tilavuus. Muoviset sisärenkaat ovat erilaisia, niillä on samanlaiset ominaisuudet, mutta ne pakkautuvat pienemmiksi.
Vaihtoehtoisten materiaalien tutkimisen alkuaikoina sisärenkaan päiden liittämiseen ja venttiilin asentamiseen liittyi vielä ongelmia.
Nykypäivän tuotteissa päät on yleensä hitsattu saumattomasti, ja venttiilin kiinnittämiseen käytetään hitsaus- ja liimateknologian yhdistelmää. Vakiintuneita valmistajia ovat Tubolito, Revoloop ja Schwalbe - yritys, joka on tunnettu vuosikymmeniä huippurengas- ja sisärengastuotteista - uutena tulokkaana muovisten sisärenkaiden markkinoilla.
Kestomuoviset sisärenkaat sopivat täydellisesti lähes kaikkiin käyttötarkoituksiin esim. maantiepyörään, MTB:hen, plus-pyörään, gravel-pyörään, retki, arki- ja kaupunkipyörään. Jos rengas puhkeaa ajon aikana, kiinnitä vain erityinen paikka, asenna rengas, pumppaa se ja lähde matkaan. Venttiilin valinta muovisiin sisärenkaisiin on makuasia. Tähän asti ainoat saatavilla olevat venttiilit ovat olleet Presta, joiden pituus on 40 tai 60 mm. Mutta niitä voidaan tarvittaessa pidentää korkeaprofiilisia vanteita ja kiekkopyöriä varten.
Pistosuojaus, paino ja hinta yhteenvetona
Olitpa maantie-, maasto- tai retkipyöräilijä, jokaisella lajilla on hieman erilaiset kriteerit sisärenkaan valinnassa. Maantiepyöräilijät haluavat minimoida painon, maastopyöräilijät tarvitsevat iskusuojan jopa matalapainealueella, ja retkipyöräilijät tarvitsevat yleensä hyvän pistosuojan ja matalat sisärengaskustannukset.
Olemme koonneet luultavasti neljä tärkeintä ostoargumenttia – pistosuojaus, paino, hinta ja saatavuus – kaikkiin pyöräkokoihin.
Butyyli | Lateksi | Kestomuovi | |
Saatavilla kaikille rengasko’oille ja -leveyksille | kyllä |
ei yleensä saatavilla nykyään vain 28" vanteille, joiden rengasleveys on noin 40 mm (maantie, cyclocross, gravel-pyörä) muutama malli 26/29" MTB:lle |
ei mutta kasvava valikoima 16-29" pluspyörille ja tavarapyörille ei saatavilla erittäin pienille pyöräko’oille (12 - 14”) ja fatbikeille |
pistosuojaus / iskusuoja (käärmeenpurema) | Mitä paksumpi seinä, sitä parempi pistosuojaus tai käärmeenpuremasuojaus | korkean joustavuuden ansiosta pistosuojaus ja käärmeenpuremasuojaus ovat parempia myös kohtalaisilla seinämäpaksuuksilla (jos sisärengas on käsitelty talkkijauheella) | korkean joustavuuden ja repeytymiskestävyyden ansiosta pistosuojaus ja käärmeenpuremasuojaus ovat erittäin hyvät kaikissa olosuhteissa |
Painoalue* |
maantiepyörä / cyclocross / gravel-pyörät (28"): noin 45 - 155 g kukin lasten pyörät / BMX (16 - 24"): noin 60 - 176 g kukin MTB / retkipyörät (26 - 29"): noin 65 - 439 g kukin (raskaat mallit alamäki- ja pluspyörille) fatbike (26"): noin 505 g kukin erikoisversiot (kaikki koot ja versiot) ylimääräisellä pistosuojalla: 176-400 g kukin |
maantiepyörä / cyclocross / gravel-pyörät (28"): noin 50 - 85 g kukin MTB 26x1,70/3,00" & 29x1,70./3,00": n. 135 & 145 g kukin (leveät renkaat) |
maantiepyörä / cyclocross / gravel-pyörät (28"): noin 25 - 61 g kukin lasten pyörät / BMX (16 - 24"): noin 34 - 95 g kukin MTB / retkipyörät (26 - 29"): noin 42 - 116 g kukin (raskaat mallit pluspyörille) |
Hintaluokka* |
maantiepyörä / cyclocross / gravel-pyörät (28"): n. 4 - 11 € kpl MTB / vaellus- / lasten pyörät (12 - 29"): n. 4 - 15 €/kpl (26" fatbiken sisärenkaat maksavat hieman enemmän) |
maantiepyörä / cyclocross / gravel-pyörät (28"): n. 9 - 19 € kpl |
maantiepyörä / cyclocross / gravel-pyörät (28"): n. 22 - 30 € kpl MTB / vaellus / lasten pyörät (16 - 29"): n. 16 - 30 € kpl |
*perustuu valmistajien tietolomakkeisiin ja BIKE24:n hintoihin
Johtopäätös: Vakiintuneet butyylisisärenkaat tarjoavat parhaan yhteensopivuuden kaikkien renkaiden kanssa edulliseen hintaan, mutta ne eivät ole erityisen kevyitä standardin pistosuojauksen kanssa. Kalliimpi lateksisisärengas kaikkine etuineen, mutta valitettavasti myös haittoineen on enemmän erikoisalaa. Innovatiivisten materiaalien käytön ansiosta muovi on sisärenkaiden tulevaisuus. Se tarjoaa uskomattoman pistosuojan ylettömän pienellä painolla. Jos edullisen hintaluokan kokovalikoima jatkaa laajentumistaan, pyöräteollisuus on löytänyt arvokkaan seuraajan butyylisisärenkaalle.
Venttiilityypit ja -pituudet
Kolme yleisintä venttiilityyppiä ovat:
Dunlop polkupyörän venttiili, Shrader/autoventtiili ja Presta- tai French-venttiili (tunnetaan myös nimellä Sclaverand tai maantiepyörän venttiili).
Kaikki venttiilityypit on peitetty korkilla, jotka on yleensä valmistettu muovista suojaamaan niitä lialta ja pölyltä. Venttiilit kiinnitetään usein myös vanteen jalkaosaan lukkomutterilla luistamisen tai kääntymisen estämiseksi.
Dunlop-venttiili on nimetty sisärengasjärjestelmän keksijän mukaan, ja se on edelleen yleisin kaupunkipyörissä ja lastenpyörissä käytetty venttiili.
Sekä etu että haitta: Venttiilin ydin pysyy paikallaan vain yhdellä lukkomutterilla ja se voidaan irrottaa ilman työkaluja. Se on käytännöllinen ilman päästämiseen ja venttiilin vaihtoon, mutta ei ole mukavaa, jos varkaat ja muut ei-toivotut henkilöt saavat sen käsiinsä. Voit sisärenkaita, joissa on Dunlop-venttiilit, millä tahansa tavallisella pyöräpumpulla, mutta joskus joudut käyttämään melko paljon painetta venttiilin avaamiseksi. Venttiilin pituus voi olla 32 tai 40 mm riippuen siitä, mikä sopii parhaiten vanteen korkeuteen.
Entä jos näet vain venttiilin akselin, jonka sisällä on pieni tappi, joka työntyy esiin vanteesta? Se johtuu todennäköisesti siitä, että pyörässäsi on auton venttiilit, jotka on kiinnitetty paikoilleen. Niiden täyttämiseksi pumpun on oltava yhteensopiva auton venttiilien kanssa, koska pumpun päässä on vastine, joka painaa venttiilitapin alas ja helpottaa ilman sisäänvirtausta. Autoventtiilejä käytetään kaupunki-, retki- ja maastopyörissä, ja niiden pituus on 40 mm.
Lopuksi meillä on nykyaikaisissa urheilupyörissä ja Euroopassa yleisimmin käytetty venttiilityyppi: Presta (tunnetaan myös nimellä ranskalainen, Sclaverand tai maantiepyörän venttiili). Presta-venttiilit kehitettiin alun perin korkeapaineisiin maantiepyöriin, mutta nykyään niitä käytetään myös huippuluokan MTB-, retki- ja sähköpyörissä. Ranskalaisessa venttiilityypissä vain osa siitä ruuvataan kapeaan venttiilin akseliin. Ylhäältä työntyy tappi, jossa on pieni mutteri. Pumpataksesi sinun on käännettävä tätä mutteria vastapäivään. Usein kannattaa painaa sitä hieman, kun päästät ilmaa ulos, jotta venttiili vapautuu pumpun toimintaa varten. Presta-venttiilit ovat suosittuja, koska ne voidaan ruuvata kiinni jälkikäteen painehäviön estämiseksi. Nämä venttiilit ovat saatavana 40, 60 ja 80 mm:n akselipituuksina – toisin sanoen ne sopivat mihin tahansa vanteen korkeuteen.
Oikeat sisärengastarvikkeet
Pyöräsi jatkaa kulkuaan, mutta jossain vaiheessa kaikki kokevat rengasrikon tai muun vian. Mutta oikeilla sisärengastarvikkeilla se ei ole ongelma!
Jos pyöräilet säännöllisesti, sinun on kuljetettava mukanasi tavallista renkaankorjaussarjaa ajaessasi: kannettava pumppu, rengasrauta ja paikkasarja, joka on yhteensopiva sisärenkaan materiaalin kanssa. Nämä setit sisältävät erikokoisia korjauspaikkoja, jotain pintaa karhentavaa, palan lateksia Dunlop-venttiileille ja vulkanointiliuosta käytettäväksi liimana. Vaihtoehtoisesti voit hankkia itsekiinnittyvät paikkasarjat. Tämän sarjan lisäksi saatat tarvita työkaluja pyörän irrottamiseen.
Onko reiän korjaamisessa liikaa vaivaa? Aina on mahdollisuus käyttää rengasrikkosuihketta tai -vaahtoa reiän tiivistämiseen väliaikaisesti.
Vinkki 💡: Pidä työkalusarjassasi pari kumihanskoja, jotta ohjaustangon kahvat ja vaatteet pysyvät puhtaina, vaikka joutuisit korjaamaan puhjenneen renkaan.
Entä jos olet hankkinut huippuluokan maantiepyörän pyörät ja nyt venttiilit ovat liian lyhyet?
No, meillä on sinulle hyviä uutisia. Voit jatkaa niiden käyttöä yksinkertaisesti lisäämällä venttiilin jatkeparin. Vannenauha on lisävaruste, joka jaetaan sisärenkaan ja clincher-renkaan välillä. Varsinkin jos saat jatkuvasti puristusvaurioita (käärmeenpuremia) tai reikiä sisärenkaan sisäpuolelle, sinun on harkittava sen vaihtamista. Koska venttiilien kanssa asiat menevät joskus pieleen, BIKE24:stä löydät myös valtavan valikoiman sopivia varaosia, kuten venttiiliytimiä, pölysuojuksia ja paljon muuta.