Yli 800 brändiä
800 000 aktiivista asiakasta
30 päivän palautuskäytäntö
Valmistajat

Lasten pyöräilykypärät – pienet kypärät, suuri suoja

Harjoitus tekee mestarin, ja aidot mestarit käyttävät kypäriä. Erityisesti lapsille kypärän tarjoama suoja on tärkeää. Lue tältä sivulta, miten varustat perheen pienen pyöräsankarin turvallisesti. Lisätietoja

Lajittelu Suosituin

Aiheet – lasten pyöräilykypärät

Lastenistuimesta BMX-taituruuteen – lasten kypärät ovat osa kokonaisuutta

On mahdotonta kuvitella elämää ilman pyöräilykypäriä – yhtä mahdotonta kuin ilman koulua, auringonpaistetta tai suklaata. Kukaan meistä ei tarvitse päätä vaurioittavia vahinkoja. Vanhempien kuuluu järjestää perheen pienimmille kypärät valmiiksi ennen ensimmäistä ajokertaa pyörällä. Lasten tulee myös olla hyvin suojattuja kulkiessaan vanhemman mukana esimerkiksi lastenistuimessa tai lastenvaunussa pyörän perässä, sillä he ovat yhtä paljon osa liikennettä kuin vanhempikin – pystymättä vanhemman tavoin vaikuttamaan liikkumiseen tai omaan turvallisuuteensa. Koostaan ja kehitysvaiheestaan riippuen lapset voivat nauttia raittiista ulkoilmasta pyörän kyydissä jopa yksivuotiaasta lähtien.

Lapsi on omilla tavoillaan itsenäisesti toimiva ihminen. Vanhempien on havahduttava tähän aikaisin, sillä lasta joutuu joskus suojaamaan omalta pelottomuudeltaan, energisyydeltään ja kokemattomuudeltaan. Kun seikkailunnälkäiset lapset haluavat kokeilla ensimmäistä potkupyöräänsä tai potkulautaansa, on heidät aina syytä varustaa kypärällä.

  1. Kypärä suojaa lapsen päätä naarmuilta ja kolhuilta sekä vakavammilta vahingoilta.
  2. Samalla se totuttaa lapsen pitämään kypärää päässä pienestä pitäen, joka auttaa tekemään kypärästä luontevan osan pyöräilyä myös tulevaisuudessa.

Hienoja temppuja voi toki tehdä potkupyörällä tai -laudallakin, mutta erityisen hauskaa se on ensimmäisellä oikealla lasten pyörällä – oli se sitten kaupunki-, kilpa-, BMX- tai maastopyörä. Selitämme seuraavissa osioissa, millainen kypärä kannattaa valita mihinkin pyöräilyaktiviteettiin sekä miten valitset sopivan mallin ja koon.

Pienet nerot käyttävät kypärää pyöräillessään

Aloittaminen on kaikkein vaikeinta. Tämä pätee pyöräilyssä, muttei välttämättä valitessasi ensimmäistä pyöräilykypärää lapselle. Pienimmille päille vaihtoehtoja on yleensä vain kahdenlaisia.

Klassiset ja kovat kypärät koostuvat kevyestä muovisesta ulkokuoresta (yleensä valmistettu polykarbonaatista), jossa on runsaasti tuuletusaukkoja, sekä kovasta vaahtomuovisisäkuoresta. Tuuletusaukoissa voi myös olla hyttysverkkoja, jotka suojelevat hyönteisiltä uhraamatta kuitenkaan ilmanvaihtoa.

Pyöreät rullalautailu- tai BMX-kypärät, jotka saivat inspiraationsa dirt-pyöräilylajeista, ovat myös yhä useamman pienen pyöräilijän suosikkeja. Nämä erityisen tyylikkäät kypärät ovat myös suosittuja vanhempienkin lasten joukossa, ja niitä näkee usein skeittipuistoissa ja kaupungilla temppuilevien pyöräilijöiden päässä.

Useimpia lasten kypäriä voi totta kai myös käyttää maantie- ja maastopyörien selässä, jos kypärä vielä sopii päähän. Mutta jos lapsi on erittäin innostunut ja tosissaan pyöräilyn kanssa, tätä intohimoa kannattaa ruokkia erityisellä maantie- tai maastopyöräilykypärällä. Varsinkin kun lasten päät kasvavat jatkuvasti joka tapauksessa. Mikään ei ole tärkeämpää kuin oikein sopiva kypärä (kypärien ko'oista ja sopivuudesta voit lukea lisää tämän tekstin lopusta).

Lasten pyöräilykypärät kaupunkiin, maanteille ja maastoon

Haluaako lapsesi ehdottomasti seurata isosiskon, parhaan kaverin tai äidin jalanjäljissä, kun he pyörähtävät useamman kerran viikossa ajamaan poluilla tai asfaltilla? Siinä tapauksessa oikea kypärä on totta kai välttämätöntä!

Maantiepyöräilykypärässä tärkeimmät seikat ovat sen paino ja aerodynaamisuus. Tietystä iästä tai pään ympärysmitasta lähtien (yleensä n. 51 cm) lapset voivat käyttää aikuisten pyöräilykypäriä. Kilpapyöräilykypäriä on kuitenkin saatavilla myös pienemmille päille sovitettuina. Niiden 360 asteen sovitusjärjestelmä auttaa pientenkin sääntöjen tekemisen lasten päitä varten, ja niiden ekstrapehmeät, paksut ja vaihdettavat pehmusteet tekevät niistä erityisen mukavia puristamatta päätä.

Maastoajossa kypärän paino ei ole niin tärkeää. Sen sijaan avainasemassa on maksimaalinen suojaus. Ensimmäisille pyöräseikkailuille metsissä pikku pyöräilijät voivat itsevarmasti käyttää tyylikkäitä BMX-kypäriä tai monipuolisia kovia kypäriä, joissa on irrotettava visiiri. Rämäpäiset hypyt tai alamäkikisailu maastopyörällä vaativat kuitenkin täysin eriluokkaista turvaa. Teini-ikäisten metsäpolkujen huimapäiden kannattaa valita suojakseen full-face-kypärä. Näitä kypäriä käytetään motocross-lajeissa, ja ne suojaavat täydellisesti kaulaa, kasvoja ja leukaa oksilta ja kaatumisilta. Ja jotta kaikki pysyy kunnossa myös päästä alaspäin, on erittäin suositeltavaa ostaa erityisiä suojavarusteita, kuten kyynär- ja polvisuojia ja rintapanssareita.

Turvallisuus on lasten kypärien A ja Ö – MIPS, standardiluokitukset ja muuta

Suomen tieliikennelain mukaan pyöräilijöiden on yleensä ajon aikana käytettävä pyöräilykypärää. Kaikki kypärät on kuitenkin testattava huolellisesti ennen myymistä. Jos ne läpäisevät testit, niille annetaan Euroopan EN 1078 (CE) -pyöräilykypärästandardi.  Joillekin kypärille annetaan lisäksi muita standardimerkkejä, kuten saksalainen TÜV- tai GS-merkki ("testattu turvallisuus"). Tärkeintä lasten kypärissä kuitenkin on, että ne ovat saavuttaneet Euroopan kypärästandardin.

Eri valmistajat käyttävät erilaisia hienostuneita teknisiä termejä. Niistä jotkin, kuten In-Mold-teknologia, kuvaavat pitkään kestävää yhteyttä ulkokuoren ja sisäisen vaahtomuovin välillä, kun taas toiset painottavat ainutlaatuista säädettävyyttä tai ilmanvaihtojärjestelmää. Mikä näistä lievistä eroista on lapsesi kohdalla relevanttia on sinun päätettävissäsi. Yksi termi, johon tulet taatusti törmäämään, on “MIPS”. Kaikilta puolilta suojaava MIPS-teknologia ("Multi-directional Impact Protection System") tarjoaa lisäsuojaa epäsuoria iskuja vastaan, ja sen tunnistaa pyöreästä keltaisesta logosta joissakin kypärissä. Kypärän sisällä oleva joustava muovikuori vaimentaa mahdolliset iskut jakamalla niiden voiman tasaisesti koko pinnalle, joka vähentää vakavien päävammojen riskiä.

Pyöräilykypärä lapselle: koko, istuvuus ja tyyli ovat valinnassa ratkaisevia

Kuten naisten ja miesten mallitkin, lasten pyöräilykypärä tarjoaa optimaalista suojaa vain oikean kokoisena. Jokainen lapsi kaatuu pyörällä joskus, oli se sitten ensimmäisillä kerroilla potkupyörän kanssa tai mutkassa märällä kelillä kisatessa. Silloin kun kypärää oikeasti yhtäkkiä tarvitsee, sen pitää pysyä päässä, eikä se saa roikkua vinossa tai luiskahtaa päästä kokonaan.

Et saa pyöräilykypärän sopivuutta selville ennen kuin koetat sitä lapsen päähän, mutta tässä on muutama vinkki, joiden avulla löydät todennäköisesti sopivan vaihtoehdon. Ensinnäkin kypärän koko ja sitä vastaava pään ympärysmitta ovat avuksi. Käytä mittanauhaa tai muuta nauhaa ja kierrä se pään leveimmän kohdan ympäri. Tämän saa tehtyä parhaiten asettamalla nauhan kulmakarvojen yläpuolelle ja vetämällä sen jälkeen nauhan suorassa viivassa pään ympäri. Tuloksena saamasi mitta senttimetreissä auttaa valitsemaan mahdollisimman todennäköisesti sopivan pyöräilykypärän lapselle.

On paras ostaa kypärä heti oikean kokoisena eikä toivoa, että lapsi kasvaa kypärään sopivaksi! Kypärä tarjoaa kunnollista suojaa vain, jos se on oikeasti sopiva.

Useimpia kypäriä voi hienosäätää tarkalleen sopiviksi niiden takana olevan kiristysrullan sekä leukahihnan avulla. Kypärän ja hihnan kuuluu istua paikallaan tiiviisti mutta puristamatta. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että leukahihnan ja kaulan väliin pitäisi jäädä sormen leveyden verran tilaa. Ja jos kypärä tuntuu lapsesta epämukavalta, hän ei varmasti halua käyttää sitä.

Lopuksi lasten pyöräilykypärää ostaessa kannatta totta kai myös kiinnittää huomiota tyyliin. Ideaalitapauksessa löydät lapselle erilaisia sopivia vaihtoehtoja, joista hän voi itse valita. Yksinkertainen musta malli, kirkkaat värit, hienot kuviot, suositut hahmot piirretyistä, sarjakuvista tai tarinoista – vaihtoehtoja löytyy! Pyöräilykypärä on lapselle mieluisampi käyttää ja sen suorastaan haluaa aina päähän, jos se näyttää lapsesta miellyttävältä. 

Kaikki kypärät kuuluu toki myös vaihtaa kaatumisten jälkeen – etenkin silloin, jos kaatuminen aiheuttaa vaurioita päähän kypärästä huolimatta. Kypärä kannattaa myös tarkistaa säännöllisesti halkeamien ja reikien varalta, jotta voit varmistua, että se kykenee edelleen tarjoamaan kattavaa suojaa. Mutta koska lapset kasvavat niin nopeasti, kypärän korvaamisesta tulee arkista puuhaa.

Muut kypärien ominaisuudet ja lisävarusteet lapsille ja nuorille

Pienille päille tulee helposti kylmä kypäränkin sisällä. Etenkin sateisella säällä kastuvat hiukset, jotka kylmenevät ajossa nopeasti voivat viedä pyöräilystä kaiken ilon. Tämän estämiseksi on tarjolla kaikenlaisia käytännöllisiä kypäräsuojia tai sadesuojia, joilla kypärän saa peitettyä. Lisäksi niiden kanssa yhteensopivilla kypärämyssyillä pää pysyy paremmin lämpimänä.

Pienemmät lapset voivat helposti jäädä huomaamatta liikenteessä. Jotkin lasten pyöräilykypärät myydään heijastavilla yksityiskohdilla, joka auttaa minimoimaan liikenteessä ajamisen riskejä. Moniin kypäriin saa lisäturvaa niihin kiinnitettävistä erikoisvaloista. Terveys ja turvallisuus ovat asioita, joista ei kannata tinkiä. Ja kun kyse on perheenjäsenestä, vain paras on tarpeeksi.