- Home
- Pyöräily
- Pyörätarvikkeet
- Polkupyörän lokasuojat
- Maastopyörän lokasuojat
MTB-lokasuojat – Puhtaisiin polkuseikkailuihin
Maastopyöräilyssä voi nopeasti tulla likaiseksi. Metsäpolut odottavat mielellään yhdellä jos toisellakin mutaisella kohdalla, ja viimeistään sadepäivinä on selvää: Pyöräsi tarvitsee lokasuojat. Mutta mikä MTB-lokasuoja suojaa parhaiten? Ja mikä roiskesuoja ylipäätään sopii maastopyörään? Tällä sivulla selitämme sinulle, mitä eri lokasuojatyyppejä maastopyörään on olemassa. Lisäksi saat täältä tietää, mitä sinun tulisi huomioida MTB-lokasuojan ostossa. Lisätietoja
Millaisia MTB-lokasuojia on saatavilla?
Mitä tulee lokasuojiin, monet ihmiset ajattelevat ensin perinteisiä pyörän lisävarusteita, jotka suojaavat koko renkaan halkaisijan yläosaa maksimaalisen suojan takaamiseksi. Ja tietysti noita lokasuojia on olemassa MTB:lle. Ne on yleensä valmistettu teräslevystä, alumiinista tai muovista ja ne todella tarjoavat parhaan suojan lialta ja roiskeilta. Vaikka perinteiset polkupyörän lokasuojat ovat paras ratkaisu klassisissa pyörissä, niillä on useita haittoja maastopyörissä ja e-maastopyörissä: koska ne ovat lähellä renkaita, muta tarttuu nopeasti niiden alle ja pahimmassa tapauksessa renkaat voivat lukittua. Useimmissa tapauksissa nämä perinteiset lokasuojat eivät mahdu takapään päälle, jos pyörä on täysjousitettu. Toinen ongelma on, että klassisissa lokasuojissa on runkoon tai haarukoihin kiinnitetyt tuet ja silmukat. Koska useimmissa maastopyörissä ei ole tarvittavia kierteitä. Siksi ”täysimuotoiset” maastopyörälokasuojat ovat ratkaisu vain ympärivuotisille ajajille tai retkipyöräilijöille, jotka haluavat ajaa metsä- ja gravel-teillä.
Maastopyörille ja e-maastopyörille, joita käytät maastossa tai poluilla, lyhyet muoviset lokasuojat ovat etusijalla tästä syystä. Ne voidaan kiinnittää joustavasti, yleensä johdinsiteillä tai koukku-silmukkakiinnikkeillä. Etupyörään on melko yksinkertaista kiinnittää muovinen mtb-etulokasuoja: se on yleensä kiinnitetty haarukan kruunuun. Näin renkaaseen on aina riittävästi etäisyyttä eikä sen kiinnittäminen haarukan pylväisiin ole monimutkaista. Takapyörässä se on vaikeampaa: Vain jäykkäperäisissä mtb-takalokasuoja voidaan helposti kiinnittää kahteen satulatolppaan ja istuinputkeen, täysjousitetuissa pyörissä riippuu takapäästä, mikä lokasuoja, jos mikään, sopii. Siksi mtb-takalokasuojat, jotka on kiinnitetty satulatolppaan tai satulaan, ovat käytännöllisiä, koska ne toimivat minkä tahansa takaosan kanssa.
Periaatteessa maastopyörien lokasuojat asennetaan hieman suuremmalle etäisyydelle renkaista, jotta lika ei pääse tarttumaan sinne ja mahdollisesti lukitsemaan renkaita. Tällainen MTB-lokasuoja on melko joustava: se voidaan asentaa ja irrottaa suhteellisen helposti. Haittapuoli: mitä pienempi ja kauempana renkaista se on, sitä vähemmän tehokkaasti se todella suojaa. Tämä tarkoittaa, että oikea lokasuoja optimaalisessa asennossa suoraan takapäähän voi olla melkoinen haaste.
Parhaiden MTB-lokasuojaten ostaminen – mitä minun pitäisi huomioida?
Tärkein kriteeri MTB:n lokasuojissa on, että se sopii. Yhteinen, tärkein mitta tässä on leveys – sen on vastattava pyörään asennettujen renkaiden leveyttä. Erityisesti maastopyörälle suunniteltu lokasuoja on yleensä melko leveä, ja jos se on valmistettu melko pehmeästä muovista, joten sen pitäisi yleensä sopia. BIKE24:stä löydät tietoa mallien mitoista ja sopivuudesta vastaavista maastopyörälokasuojan tuotekuvauksista.
Toinen ratkaiseva kriteeri lokasuojan sopivuuden suhteen on sen kiinnitystapa. Ratkaisut, joissa käytetään koukku-silmukkakiinnittimiä tai johdinsiteitä ovat yleensä mutkattomia ja joustavia kiinnittää. Mutta kannattaa huolehtia siitä, että lokasuojassa olevat aukot, joiden läpi johdinside tai koukku-silmukkakiinnike pujotetaan, on sijoitettu siten, että ne sopivat haarukkaan tai vastaavaan kohtaan takana (eli ketjunsuojus, istuinputki , satulatolppa tai satula). Plug-in-lokasuojissa, jotka ovat satulan takana ja jotka on vain kiinnitetty takahaarukan yläputken sisään, sinun on varmistettava, että kiristysosa sopii pyöräsi satulan tukiin.
Varmista myös, että lokasuojan ja renkaan välillä on riittävä etäisyys, vaikka haarukka tai takapää olisi täysin kokoonpuristettu. Haarukassa se ei ole niin monimutkaista, jos lokasuoja on kiinnitetty haarukan kruunuun. Jos lokasuoja on asennettu liian alas takapäähän, renkaat joutuvat usein kosketuksiin – tarkistaaksesi tämän, asenna lokasuoja ja päästä ilma jousituksesta, jonka jälkeen takapää on täysin taipunut ja näet, onko etäisyys riittävä.
Joskus lokasuojan pituus on ongelma. Periaatteessa pätee seuraava: Mitä pidempi se on, sitä paremmin se suojaa. Muista kuitenkin, että jos ne ovat liian pitkät, etulokasuoja voi hieroa rungon alaputkea vasten, takalokasuoja voi olla tiellä, jos se nousee pitkälle.
Maastopyörän lokasuojat: Kuinka ne sopivat pyörääsi
- Leveys: Lokasuojan on oltava riittävän leveä suojaamaan renkaiden leveydeltä kokonaan. Sen täytyy kuitenkin olla vain niin leveä, että haarukoiden tukien väliin tai satulan tukien väliin jää tilaa.
- Kiinnitys: johdinsiteillä tai koukku-silmukkakiinnikkeillä on mutkaton, mutta kiinnityspisteiden täytyy vastata haarukan ja ennen kaikkea takapään kiinnityskohtia.
- Renkaat ja jousituksen joustovara: Maastopyörien lokasuojissa on tärkeää, että ne antavat renkaille riittävästi liikkumisvapautta – myös haarukan tai takaosan ollessa täysin kasaanpuristettuna.
- Pituus: mitä pidempi lokasuoja on, sitä paremmin se suojaa. Jos se on kuitenkin liian pitkä, se voi hangata runkoa vasten.
MTB-lokasuojat – mitä muuta minun on otettava huomioon?
Kun asennat uusia maastopyörän lokasuojia, varmista, ettei haarukan tai rungon maalipinnassa ole hankausjälkiä. Paras tapa suojata sitä on kiinnittää läpinäkyvä, kumipäällysteinen suojakalvo kohtaan, jossa johdinside tai koukku- silmukkakiinnikkeet koskettavat maalipintaa. Etulokasuojan kanssa kannattaa varmistaa, ettei takapää hankaa rungon alaputkea – tämä aiheuttaa myös rumia hankausjälkiä ajan myötä.
MTB-lokasuojat – Yhteenveto
- Maastopyörän lokasuojat valmistetaan pääsääntöisesti muovista ja kiinnitetään johdinsiteillä tai koukku-silmukkakiinnikkeillä.
- Perinteiset MTB-lokasuojat, jotka suojaavat renkaan kokonaan, kannattaa yleensä kiinnittää ruuveilla, mutta se ei ole mahdollista monissa maastopyörissä.
- Etulokasuoja on yleensä asennettu haarukan kruunuun, tämä on yksinkertainen ratkaisu.
- Takalokasuojaa on usein vaikea tai mahdoton kiinnittää takapäähän. Tässä stressittömän ratkaisu on satulatolpan tai satulan päälle kiinnitettävät lokasuojat.
- Maastopyörässä lokasuoja on asennettava niin, että rengasvälys on riittävä – mitä suurempi etäisyys renkaaseen on, se tarkoittaa kuitenkin vähemmän suojaa. Optimaalinen asento on siksi paras kompromissi tarvittavan etäisyyden välillä renkaaseen, mutta ei liikaa.